Магазин

Пронађено најстарије вино у течном облику направљено пре око 2.000 година

На југу Шпаније у граду Кармона у покрајини Андалузији, пронађено је најстарије вино икада, направљено пре око 2.000 година. Црвенкасто-смеђа течност пронађена у нетакнутој римској гробници је локално вино слично шерију.
Пронађено најстарије вино у течном облику направљено пре око 2.000 година© Unsplash/ Marco Mornati

Вино је црвенкасто смеђе боје због хемијских процеса који су се одиграли током 2.000 година и, сасвим могуће, пуног укуса, преноси лондонски Гардијан.

Вино је откривено поред погребне урне у којој су пронађене кремиране кости једног Римљанина.

Анализа стручњака са Универзитета у Кордоби утврдила је да је реч о локалном вину које је по укусу слично шерију.
Пре овог открића, које је објављено у часопису Џурнал оф Аркеолоџикал сајенс, најстарије сачувано вино у течном стању била је флаша вина пронађена 1867. године код немачког града Спејера, у старо-римском гробу, датирана око 325. године нове ере.

Шпанска урна је пронађена 2019. године током реновирања породичне куће, на чијем је имању вино и пронађено.

"То је укопана гробница која је ископана из стене, што јој је омогућило да остане усправна 2.000 година", рекао је Хосе Рафаел Руиз Аребола, органски хемичар са Универзитета у Кордоби који је водио процес анализе вина.

"Морате да похвалите дух власника куће који је одмах позвао градско Археолошко одељење. Археолози су брзо схватили да је гробница невероватно необична јер је била нетакнута и неопљачкана", додао је.

Гробница има осам одељења, од којих су шест имале урне направљене од кречњака, пешчара или стакла и олова. Свака урна садржи кремиране остатке костију једне особе, а на две урне су исписана имена покојника.

image