Магазин

Дизање тегова у познијим годинама као кључ за очување снаге ногу и дуговечност

Што смо старији, то више губимо јачину у ногама - али срећом, постоји "лек" против овог нежељеног ефекта позног доба. Откривено је да би подизање тешких тегова три пута недељно у периоду одласка у пензију могло драматично да сачува снагу ваших ногу, као и да ова снага може опстати и у каснијим фазама живота.
Дизање тегова у познијим годинама као кључ за очување снаге ногу и дуговечност© Unsplash/Greg Rosenke

Слаба снага ногу снажан предиктор смртности код старијих људи, јер људи природно губе мишићну функцију како старе. У потрази за решењем, претходне мање студије сугерисале су да тренинг отпора, који може укључивати тегове, телесну тежину или траке отпора, може помоћи да се ово спречи.

Сада је откривено да 12 месеци  тренинга са тешким отпором око доба за одлазак у пензију чува виталну снагу ногу чак и  годинама касније, према истраживачима предвођени Универзитетом у Копенхагену.

"Код старијих одраслих особа које добро функционишу у старосној доби за пензионисање, једна година тешког тренинга са отпором може изазвати дуготрајне корисне ефекте очувањем функције мишића", написали су истраживачи.

Проучавана је 451 особа у старосној доби између 65 и 67 година. Учесници су насумично подељени и прошли су кроз годину дана тренинга са тешким отпором, годину дана тренинга умереног интензитета или годину дана без додатних вежби (поред уобичајених, свакодневних активности).

Они у групи са теговима подизали су тешке тегове три пута недељно. Људи у групи умереног интензитета имали су лаганији режим, као што су вежбе са сопственом телесном тежином и траке за отпор три пута недељно.

Свака вежба у групи са тешким теговима укључивала је три серије од шест до 12 понављања са између 70 и 85 одсто максималне тежине коју је учесник могао да подигне.

Снага костију и мишића и нивои телесне масти мерени су на почетку истраживања, а затим поново након једне, две и четири године. Након четири године, на крају студије, људи су у просеку имали 71 годину, а 61 одсто учесника су биле жене.

Резултати показују да су они у групи са тешким теговима задржали снагу ногу, док су они који нису радили вежбе или су имали умерени интензитет изгубили снагу.

Снага ногу је очувана на истом нивоу у групи за тренинг отпора са тешким теговима, вероватно због промена нервног система као одговора на тренинг отпора, сматрају истраживачи, а додали су да је ова разлика је била статистички значајна, преноси "Гардијан".

Ипак, истраживачи су напоменули да су људи у студији генерално активнији од популације у целини (на пример, већина је у просеку правила скоро 10.000 корака дневно) тако да нису нужно репрезентативни узорак.

Међутим, закључили су да студија пружа доказе да тренинг отпора са великим оптерећењем у пензионерским годинама сигурно може имати дугорочне ефекте, у трајајању од неколико година, те да резултати могу подстаћи старије да тешке тренинге отпора укључе у рутину.

image