Магазин

Користи хималајске соли - шта је мит а шта истина

Хималајска со је на наше тржиште ушла на широка врата, а људи је увелико користе за кување, у салатама, а неретко и као додатак купкама. Већина нутрициониста и лекара наводи људе да верују да је ова со најчистија, да има велике користи за људски организам те је стога и најздравија. Да ли је прича о овој соли преувеличана или заиста има толике бенефите по наше здравље?
Користи хималајске соли - шта је мит а шта истина© Pixabay/pompi

У жељи да својој породици обезбеде што боље услове и здраву исхрану, већина људи купује и популарну хималајску со, јер је препоручена као најздравија. Со розикасте боје, иако је скупља од морске соли на нашем тржишту, због својих наводних супер користи по здравље, изузетно је популарна. 

Међутим, розе хималајска со је хемијски идентична као натријумова со, јер садржи 98 посто натријум хлорида. Два преостала процента чине трагови минерала, калијума, магнезијума и калцијума, који јој и дају препознатљиву пинк боју. Ови минерали су и заслужни за нешто другачији укус од познате соли, али нису у толикој мери заступљени да би њиховом конзумацијом били задовољени здравствени критеријуми. Оно на шта тренутно многи стручњаци упозоравају, су неке од недозвољених материја које су се нашле на узорцима ове соли.

"Само око четвртине минерала у хималајској соли су хранљиве материје, три четвртине нису препознате као хранљиве материје и боље би биле класификоване као загађивачи. Немају познате здравствене користи, а за многе од њих се зна да су штетне, као што су жива, арсен, олово и талијум. Састојци хималајске соли такође укључују радиоактивне елементе: радијум, уранијум, полонијум, плутонијум и многе друге", објаснила је др Харијет Хол за портал "Друштво за медицину засновану на науци".  

Хималајска со потиче из регије у Пакистану, близу подножја Хималаја. Мада изгледа атрактивно и има пријатан укус, ова розе со може се повремено користити, али свакодневна и стална конзумација никако није препоручљива.

Иако је со потребна нашем организму, многе озбиљне болести и стања захтевају опрез при конзумацији соли, пре свега повишен крвни притисак који је у великој мери сада заступљен и код млађе популације.

 

image
Live