Магазин

Одговарање, борба, играње адвоката: Шта не треба да радите када вам пријатељ пролази кроз развод

Када наш добар пријатељ доживљава тежак животни изазов, као што је развод, сигурно је да желите да му помогнете, будете подршка, утеха... Ипак, можете ли "претерати" у овим несебичним поступцима? Одговор је: Да. Понекад, колико год мислите да чините добро за пријатеља, можда му само отежавате овај (већ довољно) компликовани процес. Ако то не желите, боље је да избегавате следећих 5 ствари.
Одговарање, борба, играње адвоката: Шта не треба да радите када вам пријатељ пролази кроз развод© Pexels/MART PRODUCTION

Ако неко ко вам је близак има велики проблем, вероватно осетите потребу да учините све што можете да будете од помоћи. Међутим, то некада значи да треба да чините мање него што мислите. Уколико пријатељ пролази кроз развод, потрудите се да не правите следеће грешке:

Заузимање страна

Без обзира да ли сте упознали свог пријатеља током његовог брака или сте стари пријатељи годинама и пре тога, немојте одмах бирати страну. Можда мислите да је стајање на страну свог друга управо оно што треба да урадите, али у стварности, то смањује шансе за мирним разговорима или чак потенцијалним помирењем. На крају, може спречити вашег пријатеља да преузме одговорност за своју улогу у разводу.

Ово не значи да не пружате подршку и емпатију, али је важно запамтити да нико не зна шта се дешава у браку, осим људи који су у њему. Пронађите неутрални приступ који ће дати утеху, али ће уједно бити продуктиван.

Оговарање бившег партнера

Чак и ако мислите да је то оно што ваш пријатељ жели да чује, немојте говорити ружне ствари о њиховом бившем партнеру. Пребацивање кривице може имати негативан ефекат на састављање реалне перспективе о разводу, што само може да одужи цео процес.

Подстицање негативних емоција на овај начин и одлучивање о томе ко је "у праву" само отежава ситуацију, а у случају да се пријатељ помири са партнером, све негативно што сте рекли нећете моћи да "избришете", тако да ваше пријатељство може бити угрожено. Уздржите се од доношења пресуда и само будите "тиха подршка".

Саветник

Наравно, требало би да будете ослонац, али поставите границе. Не морате да одговарате на позиве у 3 ујутро, да све слободне тренутке проведете са пријатељем који пролази кроз развод...

Овако пружате привремену и можда недовољно ефикасну утеху, а жртвујете сопствени мир или чак здравље. Ако им је заиста потребно, подстакните га да добије помоћ од професионалца.

Подстицање "борбе"

Иако можда осећате да ваш пријатељ не треба да сноси кривицу и да не би требало да "прихвати пораз", покушајте да то задржите за себе. Сигурно је да му кроз главу пролазе многе ствари, дилеме и преиспитивања, тако да му додатни притисак вероватно неће помоћи. Осим ако нисте потпуно сигурни да је ситуација довољно озбиљна да би требало да се умешате, боље је да ово избегавате.

Адвокат

Иако може бити примамљиво да испитујете или саветујете о правним аспектима развода, избегавајте да се играте адвоката. Пружање правних савета на основу делова прича које сте можда чули од других није од помоћи. Одлуке донете током развода ваш пријатељ мора самостално донети (уз консултације са професионалцима), али вама сигурно није место да нудите ову врсту помоћи. 

Избегавањем ових грешака ћете велико поштовање, али и очувати поверење пријатеља. Имајте на уму да је циљ да се уверите да ваш пријатељ може да уради оно што је најбоље за њега, као и да избегнете да се нађете у непријатељским водама и непријатним ситуацијама. 

image