Магазин

Телефон вам је "прокувао" на врућини? Ево како да га заштитите од високих температура

Ако вам телефон у последње време спорије ради или ако се ниоткуда гаси, то не мора да значи да је време за нови, већ да му лето вероватно "не прија." Осим што је вруће нама, животињама и биљкама, чак и наши паметни телефони могу да "осете" последице високе температуре. Ове "симптоме" је лако приметити, али шта да радите да бисте спречили оштећење телефона током врелих дана? Постоји неколико практичних савета.
Телефон вам је "прокувао" на врућини? Ево како да га заштитите од високих температура© Freepik/svetlanasokolova

Баш као и људи, већина паметних телефона најбоље функционише на одређеној температури. Граница температуре коју телефон може да поднесе зависи од бренда, али како екстремне врућине постају све чешће, већина телефона се налази изван ове "зоне удобности".

Када телефон пређе своју нормалну радну температуру, уграђени термални сензори покрећу низ радњи - упозорења о температури, успорене функције, па чак и искључивање. То је функција дизајнирана да заштити телефон и да му прилику да се хлади. Ипак, често излагање топлоти такође може да скрати животни век батерије паметног телефона и оштети друге унутрашње компоненте.

Када паметни телефони почињу да се прегревају

Готово све што радите са својим телефоном ствара топлоту, а пошто паметни телефони не могу да се зноје као људи, та топлота се акумулира. Када су спољашње температуре високе, не треба дуго да температура телефона значајно порасте. Током прошлогодишњег топлотног таласа у Европи, на пример, температуре које су прелазиле 45 степени Целзијуса су "убиле" бројне мобилне телефоне на италијанском острву Сардинија.

Ова врста топлоте постаје све чешћа како глобалне температуре расту, тако да не пати само живи свет, већ и уређаји које свакодневно користимо.

Знаци да вам је телефон у невољи

Већина паметних телефона упозорава кориснике на могуће прегревање, а постоје и посебне апликације које могу да прате температуру телефона. Можете да примените и једноставно, основно правило: Ако вам држање телефона не прија у руци и постаје све топлији, то значи да вероватно почиње да се прегрева.

Још један знак упозорења је телефон који споро ради. Уређај ће намерно успорити обраду података, како не би производио још више топлоте. Иако је телефон тада у стању да се заштити у овом тренутку, често излагање високој топлоти може имати дугорочне ефекте на уређај и може трајно скратити век његове батерије.

Како прегревање може оштетити ваш телефон

Док се батерија природно деградира током времена, продужено излагање високим температурама може је прерано истрошити. Лепак који се користи за екране телефона такође може да почне да попушта када температуре пређу тачку топљења.

На крају, централна процесорска јединица (ЦПУ) телефона се може оштетити ако се прекорачи њена максимална радна температура. У екстремним и ретким случајевима, нагомилавање топлоте може довести до сагоревања батерије, што може изазвати пожар или малу експлозију.

Како да заштите свој паметни телефон од топлоте

  • Држите телефон даље од директне сунчеве светлости или било где другде где би топлота могла бити повећана (на пример, испод прозора, на столици на балкону...).
  • Избегавајте интензивну употребу телефона - што мање процесор телефона мора да ради, то је лакше да уређај остане хладан. Да бисте минимизирали позадинску активност, можете и да подесите авионски режим.
  • Уклоните маску за телефон, јер она само лакше задржава топлоту. Постоје и маске за телефоне дизајниране од прозрачних материјала и повећаног протока ваздуха, како би уређај добро функционисао.
  • Напуните телефон у хладнијем окружењу, јер само пуњење генерише топлоту, па покушајте да ово избегнете када је ваш телефон већ врућ. Ако заиста морате да пуните телефон, у том периоду га немојте користити.
  • Пустите да се прегрејан телефон постепено охлади. Ваш паметни телефон не воли топлоту, али такође не воли екстремне промене у температури. Стављање телефона у фрижидер да се охлади, на пример, може бити једнако штетно као прегрејавање.
image