Магазин

У Царској Русији се уручивала "медаља" за пијанство: Која је била њена друга страна

Медаље се обично додељују за нека велика достигнућа, за важне успехе, револуционарна открића. Али, каква је то онда "медаља" за пијанство? Њу је осмислио император Петар I и то само из једног разлога.
У Царској Русији се уручивала "медаља" за пијанство: Која је била њена друга страна© Youtube / След Истории

У доба Царске Русије правила су била врло ригорозна, а свако оглушивање на њих за собом је "вукло" одређене последице. У појединим случајевима су то биле новчане казне, у другим казне затвора, а у једном - добијање посебне "медаље". За овај креативна приступ кажњавању заслужан је император Петар I који никако није знао како да изађе на крај са пијаницама и алкохоличарима.

"Медаља" за пијанство је била тешка чак 6,8 килограма

Како би смањио број пијаница и хроничних алкохоличара, Петар I је 1714. године осмислио посебне "медаље". Шта је била идеја оваквог "награђивања"? Израђене од кованог гвожђа и тешке чак 6,8 килограма, оне су се за казну качиле на врат пијаницама које су довођене у полицију због нарушавања јавног реда и мира. Тактика је била врло једноставна: да се они и физички и морално оптерете.

Са таквом медаљом они не само да нису могли да пију (јер је тешко било и носити је, а поготово забацити главу да би се попило пиће), већ су на неки начин били и обележени, па су их људи заобилазили у широком луку. Терет би на њиховом врату висио најмање недељу дана, након чега би се скидао у полицијској станици. И то уколико би полицајци проценили да је "награђени" пијаница заиста био трезан све време.

Двоструки аршини или како је "медаља" изашла из употребе

Метода коју је осмислио Петар I је била поприлично делотворна - пијанице заиста нису могле да пију са оваквим терером на врату. Међутим, овакво "награђивање" је јако брзо укинуто, јер се међу становништвом појавило велико незадовољство. И не, не због тога што је царева метода борбе са алкохолизмом била по мишљењу многих веома сурова, већ из другог разлога.

Повод за гнев народа било је то што се "медаље" нису додељивале свима, већ само онима који су били на нижим ступњевима социјалне лествице, односно обичном народу - малим занатлијама, слугама, земљорадницима и слично. Припадницима аристократије, члановима царске породице и високим чиновницима се оне нису додељивале.

image