Магазин

Које ствари никако не би требало да остављате у колима током лета

У време летњих жега унутрашњост аутомобила се загрева великом брзином, па многи предмети који се у њему налазе могу постати праве "темпиране бомбе". Шта то нипошто не би требало остављати у колима у летњим месецима када су напољу велике врућине?
Које ствари никако не би требало да остављате у колима током лета© Canva / Andrzej Salak

Високе температуре у месецима пред нама у потпуности мењају нашу рутину, чак и када је реч о баналним стварима. Током летњих месеци возачи не само да треба да размишљају о томе где ће паркирати аутомобил како се он не би усијао на сунцу, већ и шта од ствари ни случајно не смеју да оставе у колима, из овог или оног разлога.

Наочаре за вид и за сунце се могу истопити

Високе температуре могу представљати претњу за наочаре за вид или сунце. На екстремно високим температурама, оквири и стакла јако лако могу да се истопе и издеформишу, а врела пластика или метални делови наочара проузроковати опекотине на лицу. Уколико пак немате другог избора него да их оставите у колима, постарајте се да их одложите у футролу, а њу ставите на неко скровито место, подаље од директних сунчевих зрака.

Електронски уређаји не трпе високе температуре

Електронски уређаји никако не трпе високе температуре, а штета коју оне могу проузроковати може бити огромна. Чипови и ситни каблови који се налазе у геџетима се веома лако могу истопити, док поједини уређаји са батеријама због екстремне врућине могу чак и експлодирати. Из истог разлога би посебно требало водити рачуна о томе да у колима лети не оставите електронску цигарету или вејп, као ни обичне упаљаче.

Пластичне флаше са водом или другим напицима

Пластичне флашице су у већини случајева направљене од полиетилен терефталата и садрже БПА (хемикалију која материјалу даје чврстоћу). На нижим и собној температури БПА се не сматра опасном материјом, међутим на високим температурама он отпушта штетне и потенцијално канцерогене материје у напитак који се налази у флашици, које потом доспевају у ваш организам.

Лекови су осетљиви на високе температуре

Већину лекова је препоручљиво држати на собној температури, која обично подразумева распон између 15 и 25 степени. На вишим температурама какве су у колима у летњем периоду, они или могу изгубити своја лековита својства, или чак постати опасни. Осим тога, високе температуре могу изазвати деформације пластичних амбалажа и цурење капи или сирупа, па је свакако боље да уколико лекове користите свакодневно, увек водите рачуна о томе да их понесете са собом.

image