Магазин

Колико заиста треба да пијете воде током великих врућина

Топлотни талас који нас прати већ неколико дана се наставља - и данас ће бити сунчано и веома топло са највишом температуром од 35 до 40 степени. У већем делу земље је на снази црвени метео-аларм, а иако је ово издржљиво када се налазимо у затвореном, климатизованом простору, било који излазак напоље представља ризик. Колико воде је препоручљиво да унесемо да бисмо били хидрирани (а самим тим безбедни)?
Колико заиста треба да пијете воде током великих врућина© Freepik/lookstudio

Прво и најважније је: Немојте чекати да осетите жеђ пре него што одлучите да попијете воду. Током великих врућина, требало би пратити изреку "боље спречити него лечити" - боље је константно одржавати хидратацију, него чекати да топлота "уради своје" (дехидрира вас, доведе до мучнине, главобоље или нечега опаснијег).

Хидратација је такође кључна за спречавање исцрпљености, јер регулише нашу телесну температуру, подржава функцију мозга. Због овога се многи осећају малаксало након само неколико минута проведених напољу. 

Дакле, ако не можете да се "сакријете" од врућине и много се знојите, најбоље што можете урадити за здравље је да редовно пијете воду.

Колико воде је препоучљиво

И деци и одраслима су потребне честе паузе за воду да би се борили против дехидрације. Не ослањајте се на жеђ, већ на "распоред хидратације". 

Одрасли који раде или вежбају на отвореном требало би да попију око 230 милилитара на сваких 15 до 20 минута. То значи отприлике једну литру на сат. Треба имати у виду да је узимање воде у краћим интервалима ефикасније од пијења великих количина одједном. Дакле, немојте чекати да будете жедни, па да одједном попијете флашицу од пола литра.

Генерално се препоручује конзумирање 3 литра дневно када су температуре оволико високе и најважније је да се ова количина постепено пије у краћим интервалима.

Они који су посебно изложени ризику су малишани, који су током лета активни, играју се на отвореном, али ретко могу самостално да препознају да им је потребна хидратација. Зато је добро да родитељи деци редовно дају воду.

За узраст од 4 до 8 година, препоручљиво је око 7 чаша течности дневно. За узраст од 9 до 13 година предлаже 9 до 10 чаша, а за узраст од 14 до 18 година се предлаже 10 до 14 чаша воде, преноси "Далас морнинг њуз".

Међутим, ове препоруке се мењају у зависности од топлоте и количине кретања које појединац обавља.

Наравно, такође треба да пазите на симптоме дехидрације, што укључује: осећај жеђи, тамножути урин, осећај вртоглавице или малаксалости, умор, сува уста, усне и очи...

Како да се додатно заштитите и расхладите

Туширајте се или купајте у расхлађеној води. Можете да примењујете и хладне облоге, пешкире, сунђере, купке за стопала... Носите лагану, комотну одећу од природних материјала, светлих боја. Ако излазите напоље, носите шешир или капу са широким ободом и наочаре за сунце. Користите памучну постељину.

Искључите алкохол и смањите унос кафе и газираних безалкохолних пића. Једите мање, а чешће оброке. Избегавајте храну са високим садржајем протеина (који може подтаћи дехидратацију), препоручује Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

image