Розе вино губи укус и арому ако правите ову честу грешку

Већина људи мисли да сва светлија вина треба да одстоје у фрижидеру и послуже се хладна. Иако је за нека вина ово истина, а сигурно је да хладна чаша овог напитика може да прија током летњих месеци. Међутим, да ли и розе вино спада у ову категорију? Погледајте како правилно да чувате, послужите и у из коју храну је препоручљиво да конзумирате ово вино.

Поред бројних других заблуда које људи имају о вину, стручњаци додају да је једна од највећих везана за розе. Иако се ово вину чува у фрижидеру, то не значи да би требало да се служи ледено.

Оптимална температура за уживање у розеу је између 7 и 13 степени Целзијуса, што значи да је најбоље да га извадите из фрижидера око 15 минута до пола сата пре него што га послужите, да се не би превише охладило. Али зашто је то тако?

Када се розе вино послужи превише хладно, то може пригушити његове воћне укусе и прикрити неке од арома. Испијање превише топлог розе вина може учинити да укус не буде довољно разноврстан, наглашава се горчина, а вино неће деловати свеже.

У исто време, ако је посебно топао дан, нема апсолутно ништа лоше у томе да у чашу розеа додате неколико коцкица леда - чак и стручњаци за вино то раде.

Уклапање розе вина са храном

Сада када знате како да послужите ово пиће, добро је знати уз које намирнице се најбоље слаже.

Уколико розе пијете уз месо, определите се за пилетину, пршуту, панчету или кобасицу. Розе вино под‌једнако добро "лежи" уз морске плодове, гриловану или димљену рибу - вино ће истаћи укусе меса, али ће задржати и сопствене ароме након што га попијете.

Како су сир и вино су вероватно најпопуларнија деликатесна комбинација, и розе вино може да се искомбинује са различитим врстама сира. Овде нема строгих правила и може да зависи од вашег укуса, али можете узети у обзир то да се розе вина добро слажу са младим белим сиревима, тврдим сиревима (пармезан), полутврдим и меким сиревима.

За освежавајућу комбинацију, ово вино се добро слаже и уз воће и поврће. Уколико служите авокадо, парадајз, шаргарепу и листове зеленог биља (рукола, босиљак, нана, влашац), добијате салату која иде савршено уз лагано розе вино. Уколико желите да се засладите, из вино послужите јабуке, брескве или неко јагодичасто воће.

Колико дуго розе вино може да стоји отворено

Већина није сигурна колико дуго се боца вина може држати након отварања. Лакша вина, укључујући већину белих и розе, могу да издрже и до три дана у фрижидеру након отварања, кажу стручњаци, док црвена могу да издрже и до пет дана. Пенушава вина, међутим, најбоље је конзумирати у року од једног до два дана да би се одржали мехурићи.