Магазин

Зашто припадници генерације Зед "тихо одустају" од својих пријатељстава

Пријатељства су важан сегмент наших живота, а улагање у њих - једини предуслов да она успеју. Уосталом, ово важи за сваку врсту односа. Али, шта се дешава када пријатељство наиђе на неку препреку? Шта тада раде зумери?
Зашто припадници генерације Зед "тихо одустају" од својих пријатељстава© Canva / Wavebreakmedia

У доба када се све више прича о балансу између пословног и приватног живота, бризи о менталном здрављау и постављању личних граница, припадници генерације Зед "лансирали" су нови тренд када је реч о пријатељствима. Уместо тешких разговора и залажења у детаље ко је крив за прекид дружења они радије бирају да "тихо одустану" од тог односа и тако сачувају свој мир.

Шта је повод за "тихо одустајање" у пријатељству

Разлога за овај тренд има неколико: зумери су у великој мери (можда чак и превише) изложени негативном утицају који имају друштвене мреже, брже "сагоревају" у међуљудским односима, мање су склони прилагођавању и брже напуштају токсичне односе било које врсте јер не желе да било шта утиче на њихово благостање. Шта од овога преовладава зависи од појединца до појединца и од ситуације до ситуације. 

Како изгледа "тихо одустајање" када је реч о пријатељским односима

Феномен "тихог одустајања" у пријатељским односима изгледа идентично као и када је реч о односу на релацији запослени-послодавац. Једна страна због недостатка реципроцитета када је реч о осећају да је цењена и потребна једноставно постепено почиње да се повлачи из односа, све док он у једном тренутку и потпуно не нестане. На тај начин избегавају се непријатне ситуације и суочавање са другом страном које може само продубити негативна осећања, а значи да је прекид мање трауматичан.

Да ли је овакав прекид пријатељства "здравији"

Мишљења су подељена када је реч о томе да ли је овакав начин завршавања пријатељских односа "здрав". Велики број припадника генерације Зед сматра да је постепено напуштање односа боље за њихово ментално здравље, док су нешто старији миленијалци мишљења да на тај начин многе ствари које су недоречене могу касније "испливати на површину" и проузроковати негативне емоције код једне или обе стране. Дебате на друштвеним мрежама не престају, а сви су изгледи да ускоро неће ни престати, премда тренд тек узима маха.

image