Магазин

Били смо на немачкој пијаци и цене су "боли глава": Кад вас не мучи фудбал, ту су пилетина и трешње

Претходних дана у Немачкој презнојавали смо се због утакмице Србије, а почетак викенда без фудбала донео нам је нове "проблеме" – како не исколачити очи на цене намирница на једној овдашњој пијаци. Добро, и како натерати продавце да се распричају као код нас.
Били смо на немачкој пијаци и цене су "боли глава": Кад вас не мучи фудбал, ту су пилетина и трешње© RT Balkan / Nebojša Marković

Од репортера РТ Балкан Небојше Марковића са Европског првенства у Немачкој.

Једно од највећих фудбалских такмичења је у пуном јеку, полако почиње и расплет, али суботње јутро у Аугзбургу уопште "не мирише" на ЕУРО 2024. Репрезентација Србије је добила слободан дан, а у срцу трећег по величини баварског града више се осећа на свежу храну.

Овде вас еуфорија великог турнира неће тако лако захватити. Локалци се ужурбано крећу у једном правцу – на пијацу. Док чекамо да све узавре око 18.00 часова када скоро па домаћа селекција Турске буде играла против Португалије, решили смо да проверимо како се крећу цене намирница на једној немачкој пијаци.

Брзо ми је постало јасно да су цене овде осетно скупље него у маркетима, али и у поређењу са српским пијацама. И док се у продавницама килограм младог кромпира може платити и 1,99 евра, на пијаци су од 2,80 па до 3,80 евра по килограму.

Црни лук "иде" од три до пет евра по килограму, док је органски батат 7,99 евра. Ни купус није баш јефтин (3,90 евра), вез ротквица од два до два и по евра, али српског купца би глава могла да заболи од погледа на воће.

Тако су цене јабука, без обзира на тип, 3,50 евра по килограму, лубенице три евра, а мандарине седам. Ипак, очи се посебно исколаче на цене крушака (6,99 по килограму), белог (11,99) и црног грожђа (14,99).

А ту је и апсолутни шампион – трешње, које се крећу од 16 до 20 евра по килограму. Наравно, неке од њих и уз ознаку "органско".

У затвореном делу аугсбуршке пијаце, јаја стају од 2 до 3,5 евра за 10 комада, кило прашке шунке је 4,50 евра, а пилећи филе чак 18,50 евра по килограму.

На све то, локалци – оно мало њих који су отворени за разговор – се не жали.

Истичу и да су цене овде доста повољније него да смо отишли у Минхен или неки већи немачки град. И овде, као и у Србији, зависи где сте кренули у набавку.

Али ако ништа друго, повољна околност је да ни ЕУРО неће потрајати довека. До тада, тешко да ћу бити чест гост немачких пијаца.

Дајте ви мени ону нашу, где се сви сити испричамо и кукамо како је све "отишло у небо".

image