Магазин

Месо кита, боршч, обична и брезина вода: Шта су све конзервирали Руси у време СССР

О многобројним изумима Совјетског Савеза већ смо писали небројано пута, а што дубље залазимо у ову тему, све је више изненађења. Данас је "на менију" конзервирана храна која је била нарочито популарна у доба СССР.
Месо кита, боршч, обична и брезина вода: Шта су све конзервирали Руси у време СССР© Canva / tatianawillmann

Прехрамбена индустрија је у доба Совјетског Савеза била итекако развијена и поред тога што су се многе намирнице сматрале дефицитарним, а одређене чак куповале по посебним списковима. Посебно је заступљено било конзервирање намирница. У широкој палети конзервиране хране нема чега није било - од најосновнијих прехрамбених производа, па све до егзотике.

Месо кита - деликатес који су обожавали Руси са истока

Месо кита је било веома популарно у СССР све до краја 80-их година 20. века, у време када је у држави "цветао" китолов. Комадићи меса кита у уљу били су један од омиљених деликатеса Руса са Далеког Истока, где су се конзерве продавале као алва. Међутим, становницима западног дела земље овај деликатес "није легао", па је убрзо и његова производња и продаја потпуно обустављена.

Сок од брезе - совјетски "ноу-хау" који је опстао до данас

Сок од брезе је типично руска намирница која тешко да је могла да се нађе негде изван граница СССР. Сок се добијао из коре брезе, тако што би се она издубила, а након што би се прикупила довољна количина, мешан је са шећером и лимунском киселином и потом конзервирао. Занимљиво је и то да је овај сок и дан данас популаран и да је један од ретких који је прави симбол Русије.

Макароне - са додатком или без, свакако су биле јако популарне

Руси су обожавали да конзервирају основне намирнице, а нарочито - макароне. Овакве конзерве су посебно биле популарне крајем 50-их година, када су се обичним макаронама почели додавати и говеђе или свињско месо и други додаци. Наравно, меса је било тек у траговима, али сасвим довољно да се обична тестенина претвори у изврсан ручак. Нажалост, ове конзерве нису дуго опстале и већ 80-их година су почеле да нестају са рафова продавница.

Боршч - традиционална чорба коју су сви обожавали

Традиционални руски боршч се такође конзервирао у доба СССР, а рецепт за његову припрему се ништа није разликовао од рецепта који су користиле домаћице широм земље. Дакле, ни на чему се није штедело, а једино што је било битно јесте да боршч буде укусан и хранљив. Конзерве од 1 литра су могле да се купе у већини маркета, а једино што је домаћица морала јесте да садржину конзерве загреје и сервира на уобичајен начин, уз додатак павлаке.

Крабе и плодови мора - егзотика у конзерви на совјетски начин

Месо крабе, као и свакојаки плодови мора у конзервама су били веома популарни у време Совјетског Савеза, а једина мана ових намирница била је нешто виша цена. Стога, за разлику од обичних гирица и друге ситне конзервиране рибе, ове егзотичне морске плодове није себи могао приуштити баш свако. Осим тога, обични Руси никако нису могли да докуче зашто је месо крабе толико посебно, па и када су имали вишак новца, радије су узимали оно на шта су већ навикли.

Обична вода - конзерве које се никада нису нашле у продаји, али су биле у употреби

Конзервирана вода се у обичним продавницама широм СССР није могла купити - она је била специјално пакована и дистрибуирана у раздобљу између 60-их и 90-их година прошлог века и то само поморцима. У стварности је то била обична чесмовача, али добро прокувана пре конзервирања и помешана са аскорбинском киселином.

image