Магазин

Препознатљиви мирис новог аутомобила може вас коштати здравља

Када уђете у нови, тек извезен аутомобил из салона, прво што осетите јесте препознатљив мирис луксуза и свежине. Иако многима омиљен, овај мирис може бити веома опасан по здравље.
Препознатљиви мирис новог аутомобила може вас коштати здравља© Canva / lovro77

На мирис новог аутомобила, чији је ентеријер најчешће израђен од комбинације вештачке коже и различитих врста пластике, многи не могу остати равнодушни. На крају крајева, то је мирис који многе асоцира на успех и луксуз, нарочито имајући у виду цене нових возила у салонима.

Уживање у мирису новог аутомобила плаћамо здрављем

Међутим, недавна истраживања америчких и кинеских научника показала су да овај мирис може бити потенцијално штетан по здравље. Разлог за то јесу бројна опасна хемијска једињења која се ослобађају из тек постављених материјала у ентеријер возила, чија концентрација може вишеструко премашивати све дозвољене границе.

Међу најзаступљенијим једињењима су бензен, ацеталдехид и формалдехид, који се сматрају канцерогеним, показала су истраживања научника објављена на порталу Сај Тек Дејли. Ове хемикалије познате су по томе што могу изазвати низ здравствених проблема, укључујући и карцином, неуролошке и проблеме са репродуктивним здрављем.

Формалдехид је једињење које се обично налази у средствима за дезинфекцију, гермицидима и које се користи у гасним пећима. Са друге стране, бензен који је такође канцероген, може се пронаћи и у бојама, бензину, па и цигаретама.

Ризик посебно висок у летњем периоду

И док на уобичајеним температурама ова једињења испаравају постепено, на екстремно високим температурама какве су сада, она се ослобађају неупоредиво брже, чиме се њихова концентрација у кабини аутомобила драматично повећава. Стога стручњаци апелују на све власнике нових аутомобила да буду посебно обазриви.

Препорука јесте да се боравак у новим возилима, поготово у летњем периоду, ограничи на што краћи временски период, као и да се она проветравају што чешће и дуже. Уколико то није могуће из неког разлога (одлазак на пут или посао који захтева дужи боравак у колима), пожељено би било носити маску, како би се макар мало умањило удисање испарења.

image