Зашто су ове Пикасове слике изложене у тоалету музеја

Уметничке изложбе могу бити необичног карактера, али један музеј у Аустралији је отишао корак даље, те је за изложбени простор одлучио да користи женско купатило. У овом уском простору се могу видети дела мајстора кубизма, Пикаса. Зашто је ово велико име у уметности постављено у овој малој и "неприкладној" просторији?

Музеј у Аустралији преместио је Пикасове уметничке радове у женски тоалет, као одговор на жалбу мушког посетиоца који није могао да уђе на изложбу на којој су ови радови претходно били показани.

Две слике и цртеж Пабла Пикаса првобитно су представљени у поставци "Лејдис лаунџ (Ladie’s Lounge)" америчке уметнице и кустоскиње музеја Кирше Кечеле у Тасманијском Музеју старе и нове уметности (МОНА). Поставка је била намењена искључиво женама, била је обележена као "изузетно раскошан простор, где жене могу да се препусте декадентним грицкалицама, отменим пићима и другим дамским задовољствима", које служи батлер, док разгледају уметност у соби обложеној зеленим сомотом.

Међутим, музеју је наређено да престане да одбија улазак "особама које се не идентификују као даме", након што је Тасманијски грађански и административни суд у априлу пресудио да је изложба прекршила аустралијски закон о забрани дискриминације из 1998. године, након што је један посетиоц навео да је био родно дискриминисан када му није било дозвољено да уђе у просторију.

Иако је Кечеле рекла да је ускраћивање мушкарцима да уђу у мистериозну собу заиста део уметности (јер им, наводно, даје осећај дискриминације и искључености које су многе жене искусиле кроз историју уметности), њено објашњење није било прихваћено.

"Једноставно нисам знала шта да радим са свим тим Пикасима…"

Пикасови комади су сада изложени у надограђеном, потпуно функционалном тоалету названим "Женска соба", који се налази у оквиру уметничког простора, преноси Си-Ен-Ен.

"Док "Лејдис лаунџ" пролази кроз низ реформи како би испунио услове која су потребна за поновно отварање, ја сам мало преуређивала. Мислила сам да би неколико купатила у музеју могло да се промени", написала је Кечеле на Инстаграму.

"Никада раније нисмо имали женски тоалет у музеју, сви су били унисекс. Али онда је "Лејдис Лаунџ" морао да се затвори захваљујући тужби коју је покренуо мушкарац. И једноставно нисам знала шта да радим са свим тим Пикасима…", пише у објави.

"Лејдис лаунџ" је за сада затворен, док се још увек разматрају нове могућности за оживљавање концепта, који у будућности може да укључује и цркву, школу, тоалет и још много тога.