Мање кеша, више трошења: Како нас безготовинско плаћање "завара" да купујемо више

Ако желите да будете штедљиви, одредите колико вам новца треба и понесите готовину, јер је потврђено да коришћење мобилног телефона или картице када плаћамо доводи до тога да будемо мање строги са својим буџетом, у поређењу са коришћењем готовине. Овај феномен се развија годинама, али зашто лакше изгубимо контролу над трошењем када се ослањамо на телефон или "пластику"?

Да бисте себе спречили да трошите више од планираног, препоручљиво је да користите искључиво новчанице, јер ово може да буде најефикаснији метод самоконтроле. Иако нам је готовина добро служила хиљадама година (још од када су се користиле шкољке, које су биле претече новчаница), забележено је све учесталије коришћење електронског плаћања, било да је путем картица или плаћање преко мобилних банкарских апликација.

"Када користе готовину, људи физички броје и предају новчанице и новчиће, чинећи чин трошења очигледнијим. Ако се ништа физички не преда, лако је изгубити појам колико је потрошено," објашњавају истраживачи који су спровели анализу анализу 71 раније објављеног рада, посматрајући навике потрошње у 17 различитих земаља.

Разлика у потрошњи је углавном била "мала, али значајна", кажу истраживачи, али је била већа када се анализирала "упадљива потрошња", то јест куповина предмета који сигнализирају статус (луксузна одећа и накит).

Такође, примећено је да, иако неготовинско плаћање људима не дозвољава да "виде и осете" колико троше, такође их не чини великодушнијим. "Супротно нашим очекивањима, открили смо да безготовинска плаћања не доводе нужно до већих напојница или донација у поређењу са плаћањем готовином", рекли су аутори. Чини се и да ниво инфлације није утицао на готовину у односу на безготовинску потрошњу у прикупљеним подацима.

Открили су и да је ефекат безготовинског плаћања (неконтролисана куповина) временом постао слабији, што сугерише да како методе безготовинског плаћања постају све чешће, оне имају мањи утицај на понашање потрошача, али да се, за сада, још увек могу уочити разлике у коришћењу готовине и картица/апликација.

Фактор који би се могао истражити у будућим истраживањима је да ли постоје различтости између више врста безготовинске потрошње - на пример, анализа коришћења кредитних картица у поређењу са плаћањем путем апликација.

Аутори студије желе да прошире своје истраживање на најновије трендове у потрошњи и најновију технологију плаћања, укључујући криптовалуте и мноштво доступних услуга ("Купи сада, плати касније"), како би видели какве ефекте имају, преноси "Сајенс алерт".

"Транзиција ка безготовинском друштву изгледа скоро неизбежна. Верујем да је ово истраживање кључно јер осветљава занемарени аспект ове промене - како методе плаћања утичу на наше понашање у погледу потрошње", кажу аутори, "Ово може да нам помогне да донесемо информисаније одлуке о куповини."