Магазин

"Убица планета" астериод ће сутра пролетети поред Земље - ево како да га посматрате уживо

Огроман астероид, назван "убица планета", проћи ће поред Земље 27. јуна. Научници процењују да ће ова масивна стена бити 6.6 милиона километара удаљена од наше планете и да ће се кретати брзином од 93.000 километара на час. Процењује се да је већи од 99 одсто астероида у нашем систему, али пет пута мањи од астероида који је "збрисао" диносаурусе.
"Убица планета" астериод ће сутра пролетети поред Земље - ево како да га посматрате уживо© Pixabay/urikyo33

Астероид 2011 УЛ21, величине је Монт Евереста, са пречником од 2.5 километара. Један је од највећих "потенцијално опасних астероида" који је прошао поред наше планете у последњих 125 година, према НАСА подацима.

2011 УЛ21 кружи око Сунца једном у три године на удаљености која је 1.3 пута већа од просечне удаљености између Земље и Сунца.

"Овај астероид је већи од 99 одсто свих познатих објеката близу Земље", објавила је Европска свемирска агенција. "Међутим, неће доћи ни близу Земље. У својој најближој тачки, 27. јуна, и даље ће бити више од 17 пута удаљенији од Месеца."

Астероид би требало да се врати ка Земљи 2089. године, када ће доћи на скоро 3 милиона миља од наше планете.

2011 УЛ21 је прилично спада у категорију астероида Аполо, који су названи по грчком богу Аполону, који је био познат по својим епским путовањима. Могу бити различитих величина, од неколико метара до неколико километара у пречнику. Аполо астероиди се приближавају и прелазе Земљину орбиту, иако су њихове орбите око Сунца веће од Земљиних, преноси "Дејли мејл".

Очекује се да ће астероид 2011 УЛ21 бити највидљивији за посматраче на северној хемисфери. Можете гледати приближавање астероида захваљујући бесплатном преносу уживо, који ће делити астрономска опсерваторија Белатрикс у Чекану, Италија. Стрим почиње у 16:00 по источноевропском времену 27. јуна, а предвиђа се да ће се приближавање изблиза догодити 15 минута касније, преноси "Лајв сајенс".

Научници процењују да би у случају удара на Земљу - што се неће догодити ни сада ни у будућности - она имала капацитет да направи штету у континенталним размерама: Атмосфера би била испуњена прашином и разним отпадом, што би изазвало значајне климатске промене.

image