Магазин

Избегните ове туристичке замке у европским градовима

Вероватно знате да не треба да улазите у паркиран такси на аеродрому, као и да треба да избегавате ресторане поред туристичких атракција, јер ће вас ови избори сигурно много коштати. Али постоје и мање познати трикови на које хиљаде људи сваке године наседа током путовања по Европи, али уз следећу листу можете бити припремљени и побринути се да искусите најбоље што ове земље могу да пруже - и то без превисоких цена!
Избегните ове туристичке замке у европским градовима© Pexels/Helena Jankovičová Kováčová

Када путујете, вероватно направите план шта желите да посетите и радите, али ови примери преузети са друштвене платформе Редит ће вам показати шта би требало да избегавате и двапут проверите током следећег путовања у популарне европске дестинације:

Храна

У Европи је добро познато правило да ресторани који се налазе у близини популарних атракција (популарна улица, градски трг, место поред реке/канала, у околини музеја) углавном имају високе цене, али не и довољно квалитетну храну која их оправдава. Међутим, постоји још неколико детаља на које можете обратити пажњу када тражите место за јело.

Посебан мени, фотографије и језик

Ово се може видети у земљама као што су Белгија, Италија, Француска. На табли ће можда да пише, на пример: "Белгијски мени - белгијски рамстек и белгијско пиво за 15 евра", али ако одлучите то да поручите, конобар ће вам рећи да ова опција није доступна. Затим ће вам препоручити друге (скупље) опције са јеловника, говорећи вам да су и то специјалитети (који, углавном, нису довољно укусни у односу на високу цену).

Још једна ствар која испрва делује добро, а заправо може бити "црвена заставица" су јеловнци са фотографијама хране. Запамтите - лакше је креирати савршену храну у фотошопу, него у стварном животу! Обично се ради о ресторанима који не спремају квалитетну и укусну храну. Ово се може видети у сваком европском граду.

Уз ово, јеловник на више језика вам може рећи да је тај ресторан намењен туристима - цене су високе, али квалитет вероватно није задовољавајућ. Ово се посебно односи на Италију и Француску.

"Ако видите јеловник који има више језика, боље потражите други ресторан," написао је један корисник Редита. "Храна у Венецији је прескупа - за морске плодове, посебно из јеловника на другим језицима, вам могу наплатити стотине евра," пише други корисник.

Пиће

Неке дестинације су популарне захваљујући пићима која се ту производе, као што је пиво. Овде се посебно истичу Ирска и Чешка, али обратите пажњу - овај напитак не мора да буде прескуп, колико год је познат.

У Прагу, постоје укусна пива за 1 или 2 евра, није потребно увек плаћати више од 5 ако желите да уживате у овом пићу. Што се тиче Даблина у Ирској, популарна Темпл бар улица у центру града је позната по музици и пићима - али и високим ценама. Ако желите да уштедите, можда је боље да овај део града прескочите и уживате у добром пићу и музици на мање познатим местима.

Атракције и куповина

Наравно, главни циљ путовања је посећивање познатих атракција, било да је у питању улица, уметност, зграда... Међутим, добро претражите све што желите да видите, како бисте знали шта да очекујете и избегнете разочарење.

Ако вас Берлин привлачи због бројних бувљака, посебно они који се често промовишу на друштвеним мрежама због "занимљивих ствари које се могу пронаћи по приступачној цени", знајте да ово није увек случај. Популарне пијаце вероватно нису толико јефтине колико бисте очекивали, а сличне предмете или антиквитете вероватно можете наћи по нижој цени на мање познатим местима.

Што се тиче Беча, корисници на Редиту наглашавају да су многе старе зграде претворене у лусузне радње, тако да не би требало на сваком кораку очекивати историјску архитектуру којој се можете дивити.

Затим, ту су популарна грчка острва Миконос и Санторини. Ово су углавном омиљена места ифлуенсерима, а то управо наговештава да имају велике гужве и високе цене. Уместо тога, истражите мање позната, али подједнако (или чак више) очаравајућа острва.

За оне који су се упутили на Исланд у потрази за квалитетним опуштањем у бањама, корисници препоручују да прескочите Плаву лагуну. Иако је светски позната и сигурно очаравајућа, корисници са Исланда сматрају да се за много мању цену, или потпуно бесплатно, може посетити на дестине других бања, које нуде исте услуге, лековитост и релаксацију.

Следећи је Амстердам - ако сте у потрази за мирним и опуштајућим одмором, ово вероватно није место за вас. Овај живахан и "хедонистички град" привлачи људе из свих делова света, али се управо због тога стварају гужве и дижу цене за атракције и ресторане.

Према неким корисницима, замак Бран у Румунији, познатији као "Дракулин замак", није толико очаравајућ. Неки додају да су били много више импресионирани осталим замковима, које је вредно погледати.

image