Аутомобил на мети лопова: Ако приметите ово на својим колима будите посебно опрезни

Крадљивци аутомобила имају свој "тајни језик" који им служи да се међусобно споразумевају и размењују сазнања о аутомобилима и њиховим власницима. На ове две ствари би нарочито требало обратити пажњу, јер уколико их приметите на својим колима, то значи да их је неки лопов обележио као лак плен.

Крађе аутомобила су данас готово свакодневне, а поражавајућа је и чињеница да се они краду и поред разноразних метода заштите. Истина, мање, али - нико није сигуран.

На срећу (или несрећу, зависи из ког угла се посматра) лопови имају навику да кола која су "пикирали" обележе. на један предмет на аутомобилу би посебно требало да обратите пажњу, а то је - салвета.

Салвету закачену за кваку или на брисач не смете игнорисати

Обична папирна салвета или парче убруса закачени за кваку аутомобила, врата, брисач или неки други део возила ни један возач не би требало да занемари, јер на овај начин лопови обележавају потенцијалне мете. То је њихов "универзални језик" којим међусобно комуницирају.

Обележено возило злонамерници ће наредних неколико дана помно пратити, не би ли установили навике власника - да ли аутомобил користи свакодневно, када одлази на посао и када се враћа, да ли возилом чешће управља женско или не и томе слично.

Обратите пажњу да ли вам одједном неко диже брисаче

Дизањем брисача обично се власницима возила ставља до знања да су непрописно паркирани - да својим аутомобилом заграђују пролаз или да су га паркирали на место које им не припада. Међутим, уколико сте прописно паркирани и не ометате пролаз пешака и других возила, подигнути брисачи би требало да вас забрину.

Ово је још један начин како лопови проверавају да ли је возило погодно за крађу. Уколико власник возила дигнуте брисаче не спусти у року од дан или два, то вероватно значи да се аутомобил и не вози тако често или да је власник одсутан, а самим тим - да је возило изузетно лак плен. 

На основу чега лопови бирају који ће аутомобил да украду

Када је реч о крађи аутомобила, лоповима су у фокусу два важна критеријума. Први је колико је аутомобил "рањив", односно колико је једноставно украсти га. Уколико на колима постоје системи заштите, мало који лопов ће се одлучити да га украде јер је ризик превелик.

Други критеријум јесте колико се лако делови могу распродати на "црном" тржишту. Уколико је у питању неки редак аутомобил средње класе, крађа се вероватно "неће исплатити", јер постоји мало купаца којима би делови требали. Уколико је, пак, реч о колима која се свакодневно срећу на улицама града, онда крађа "има смисла" у очима лопова.