Магазин

Ајнштајново писмо Рузвелту у којем упозорава на претњу од нацистичке атомске бомбе, на аукцији

Писмо Алберта Ајнштајна на две странице, у којем је упозорио тадашњег председника САД Френклина Рузвелта да би нацисти у Немачкој могли да искористе нуклеарна истраживања како би изумели атомску бомбу биће у септембру понуђено на аукцији код Кристија за четири милиона долара.
Ајнштајново писмо Рузвелту у којем упозорава на претњу од нацистичке атомске бомбе, на аукцијиGetty © Three Lions

У писму, једном од два, које је саставио заједно са колегом Леом Силардом, славни научник је упозорио да немачка влада активно подржава нуклеарна истраживања и да би могла да произведе "изузетно моћне бомбе" попут оних које су САД касније и употребиле крајем Другог светског рата, пренео је Гардијан.

Он је позвао америчку владу да предузме исте кораке, а Рузвелт је одговорио формирањем комитета који је био претходница Менхетн пројекта на чијем челу је стајао Џеј Роберт Опенхајмер и који је произвео бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки.

Ајнштајново писмо чува се у Рузвелтовој библиотеци и музеју у Хајд парку у Њујорку, а на продају код Кристија биће понуђена његова краћа верзија која је чинила део колекције покојно суоснивача Мајкрософта, Пола Алена.

Ален је био пасионирани колекционар чија колекција уметничких дела је недавно продата такође код Кристија за 1,6 милијарди долара.

Гардијан подсећа да је ова аукцијска кућа већ продала за готово три милиона долара 2018. године једно Ајнштајново писмо у којем је он навео да је за њега реч Бог само израз и производ људске слабости.

Али мало је вероватно да ће ово писмо оборити рекорд од 13 милиона долара постављен 2021. године за један од ретких преживелих записа који детаљно описује његову теорију опште релативности.

image