Магазин

Ево зашто волите да једете слане грицкалице уз пиво

Када одете у пивницу, вероватно ћете добити чинију сланих посластица - кикирики, чипс, переце - уз пиво које наручите. Ова комбинација је многима омиљена, али зашто? Није случајност да баш ова врста хране иде уз ово пиће, а трик је у соли коју садржи.
Ево зашто волите да једете слане грицкалице уз пиво© Freepik/azerbaijan_stockers

Можда не једете кикирики и переце свакодневно, али сигурно вам "добро дође" када уживате у хладном пиву. Ова комбинација је толико популарна у баровима широм света, али многи не знају зашто се уз пиво служи слана храна. Одговор је једноставан: Све је укусније, а доноси и зараду!

Со помаже да се "лакше" пије

Горчина у вашем пиву је нуспроизвод додавања хмеља, које се додају током процеса кувања, да би пиво имало пикантни, цитрусни укус. Неки ову горчину посебно воле, док другима може бити превише интензивна.

Међутим, када конзумирамо натријум хлорид, то јест со, рецептори у нашем мозгу који реагују на горак укус су привремено ослабљени, тако да пиво лакше "клизи" низ грло. Што се лакше пије, то се више пије (купује), што је власницима барова сигурно од користи.

Следећи пут  узмите гутљај пива и заиста се сконцентришите на мешавине укуса које осећате када гутате. Затим, узмите још један гутљај након што поједете неколико комада кикирикија и вероватно ћете брзо приметити да је укус суптилно промењен.

Пиво такође чини грицкалице бољим

Можда иначе нисте велики љубитељ кикирикија, интегралних грисина и переца, али да ли сте приметили да не можете да им одолите када их добијете уз пиво? Ово није случајност - алкохол појачава укус соли и масти на нашим непцима, тако да ваша "обична" чинија кикирикија има мало бољи укус када у исто време пијете пиво.

Ово се односи на било коју храну са великом количином соли (помфирт, кобасице, бургери, чипс), тако да се она често служи у пивницама да би се произвео жељени ефекат.

Со ствара жеђ

Ово је можда очигледан пример, ове мале слане инвестиције могу бити врло исплативе у за власнике барова. Само једна чинија грицкалица може довести госте да поруче још једно или два пића, што је сигуран профит.

Ту је зачарани круг - једете слано, жедни сте, попијете мало пива, па једете грицкалице од којих сте поново жедни (а ни само алкохолно пиће не хидрира), па тако даље... Иако су многи свесни овог "трика", изгледа да је комбинација сланих посластица и пива превише неодољива.

image