Магазин

Роботи већ сада имају на себи праву људску кожу, а бизаран смешак једног од њих леди крв у жилама

Роботи су сада у сваком сегменту нашег живота: у продавницама можемо купити усисиваче који сами чисте кућу, фабрике су опремљене најсавременијим роботизованим системима, па чак и аутомобили имају интегрисане функције које омогућавају делимичну или потпуну аутономију. Међутим, на то да ће хуманоидни роботи добити праву кожу је мало ко од нас био спреман, а ипак - то се дешава већ сада.
Роботи већ сада имају на себи праву људску кожу, а бизаран смешак једног од њих леди крв у жилама© Приватна архива

Хуманоидни роботи, које најбољи светски инжењери развијају већ неколико година заредом, добили су своју усавршену верзију. Њихово лице прекривено је правом људском кожом која се "узгајала" у контролисаним лабораторијским условима и која има способност самоисцељења у случају повреде.

Језив смешак обишао цео свет: Шта се крије иза њега

Вештачко лице које се смеје и које би тек требало да се "намонтира" на хуманоидног робота, а које се нашло на снимку који су токијски научници поделили не би ли се похвалили својим достигнућем, за трен је обишло читав свет. Злокобан осмех никога није оставио равнодушним, па чак ни љубитеље вештачке интелигенције и свих савремених достигнућа. Истина, за овај смешак постоји објашњење: научници су подлогу на којој је стајала "кожа" померали како би приказали покетљивост ткива, али је призор свакако застрашујућ, јер слути на оно што нас чека када роботи преузму "кормило".

Људска кожа ће роботима донети већу мобилност и омогућити им да показују емоције

У свом "стваралаштву", јапански научници ослањали су се на структуру праве људске и њена површинска и поткожна ткива, преноси портал Сан, а како би се она "монтирала" на главу робота, на њеној површини су направљене специјалне перфорације. Узорке коже стручњаци су сакупљали најчешће током операција, а потом "размножавали" у лабораторисјким условима. Научни тим на челу са Шоџијем Такеучијем са Универзитета у Токију сматрају да у њиховом открићу нема ништа лоше - напротив, оно ће роботима донети већу мобилност и аутономију, као и способност да показују своје емоције.

Јапански научници креирали и мини-роботе које покреће мишићно ткиво

Међутим, обичан народ је веома скептичан, па чак и уплашен, понајвише јер роботи са људском кожом нису једино достигнуће јапанских научника, а ни најбизарније. Професор Такеучи је у својој лабораторији за биохибридне системе развио и посебне мини-роботе који се крећу уз помоћ биолошког мишићног ткива које је штампано на 3D штампачу, а чије је "тело" прекривено вештачки узгојеним месом. Како и сам наглашава, ово је тек почетак: у будућности он планира да још више усаврши хуманоидне роботе и побољша квалитет коже којим ће се они прекривати.

image