Магазин

Овај цртеж је најскупљи "Хари Потер" предмет икада продат

Оригинални акварел за насловницу "Хари Потер и Камен мудрости" (1997), прве књиге у серији ових књижевних хитова, продат је за три пута више од процењене цене - за 1.9 милиона долара, у односу на већ високу процену од 600 хиљада долара. То га чини најскупљим "Хари Потер" предметом икада продатим на аукцији.
Овај цртеж је најскупљи "Хари Потер" предмет икада продатGetty © Stephen Chernin

Исти цртеж аутора Томаса Тејлора продат је на аукцији у Лондону 2001. године, а тада је коштао 85.750 фунти (око 108.000 долара данас), у односу на високу процену од 25.000 фунти (око 31.000 долара). Тада је ова цифра била рекорд за било који материјал везан за "Хари Потера", али вредност дела се за 23 године умножила осамнаест пута.

"Тешко је пренети утицај ове илустрације Томаса Тејлора, створене 1997, за тада непознати роман 'Хари Потер и Камен мудрости'," рекао је Ричард Остин, глобални директор књига и рукописа аукцијске куће Сотби, која је одржала ову аукцију. "Данас је одмах препознатљив и Тејлоров рад служи као визуелни нацрт за дечака чаробњака, који је од тада инспирисао милионе широм света."

Цртеж приказује Потера који носи свој заштитни знак - пругасти шал, са препознатљивим ожиљком у облику муње на челу, док стоји на железничком перону 9¾, где је ушао воз Хогвортс експрес, који испушта љубичасти дим у горњи део насловнице.

"Узбудљиво је видети слику која означава сам почетак моје каријере, деценијама касније," рекао је аутор Томас уочи продаје. "То ме враћа на искуство када сам први пут читао "Хари Потера" - био сам један од првих људи на свету који је то урадио - и на процес стварања онога што је сада икона. Док данас пишем и илуструјем своје приче, поносан сам што могу да се осврнем на тако магичне почетке."

Цртеж је дошао из приватне колекције, а претходни рекорд за "Хари Потер" предмет продат на аукцији је био 2021. године, за непотписано прво издање "Камена мудрости", које је достигло цену од 421.000 долара.

image