Магазин

Ствари које никада не би требало да радите лети, упозорава стручњак

Купање у базену, испијање сокова од поморанџе, лимуна, лимете... Све ово чини један забавни летњи дан, али знате ли да управо ове ствари могу да вам донесу и неколико проблема? Дерматолог објашњава како могу да угрозе здравље ваше коже, као и како да спречите да вам због ових грешака летњи одмор буде покварен.
Ствари које никада не би требало да радите лети, упозорава стручњак© Freepik/pressfoto

Када је време топло, вероватно се радујете одласку на базен, испијању напитака од цитрусног воћа, можда вам је и драго што нећете морати да сушите косу феном пре спавања, јер ће се од топлоте свакако осушити... Ипак, ове честе летње навике могу да вам проузрокују нежељене последице, према дерматологу Линзи Зубрицки:

Босоного ходање око базена

"Видела сам много случајева атлетског стопала на људима који цело лето шетају босоноги поред базена", рекла је Зубрицки на свом ТикТок профилу.

Објашњава да влажна окружења као што су базени, јавни тушеви, сауне апсолутно могу да садрже гљивице на тлу, које је веома лако покупити. Она препоручује да носите папуче или јапанке када год улазите и излазите из базена, како бисте умањили шансе да добијете инфекцију на стопалима. Ово такође потврђује недавно истраживање спроведено у Пољској, које је показало да су пливачи изложени великом ризику од гљивичних инфекција.

Цитруси на сунцу

Само конзумирање цитруса није штетно, јер су корисни за хидратацију и здравље организма, али представљају ризик ако дођу у контакт са косом и површином коже.

Агруми могу да ступе у реакцију са УВ светлошћу, што доводи до фототоксичне реакције зване фитофотодерматитис. Ово је тешка реакција која може довести до иритације и пликова на било ком месту где је цитрусни сок додирнуо кожу. Након што пликови нестану, често остају флеке (хиперпигментација) које могу трајати месецима.

Што се тиче косе, комбинација киселина у воћу и УВ здраци могу можда довесто по посветљења длаке, али је већа вероватноћа да ће коса само бити оштећена и сува. Зато је најбоље да, ако проспете цитрусни сок по себи, што пре одете у воду и исперете га.

Спавање са мокром косом

Можда је некима право уживање да лети легну да спавају док им је коса мокра, јер не морају да губе време и енергију на сушење феном - али ово може бити велика грешка.

Спавање са мокром косом представља влажно окружење, које може бити плодно тло за ствари као што су бактерије и гљивице. Чак 16 гљивичних врста може да "цвета" у тамном и влажном окружењу, па лако опстају на мртвом ткиву косе и ноктију. Резултат је јастук пун ових микроорганизама и развијање различитих болести коже на глави, а то сигурно не желите као део летњег одмора.

Бријање преко брадавица

Будите веома опрезни када се бријете ако имате брадавице. Оне су заразне, што значи да, ако бисте исекли кожу и обријали се преко њих, могли бисте пренети тај вирус брадавица на друге делове тела, рекла је Зубрицки.

Додаје да је ово посебно важни ако имате ситне, скоро невидљиве брадавице, које се називају равне брадавице - а што их више имате, теже их је отарасити се. Најбоље је уклонити их чим их приметите, а до тада, избегавајте да дођу у контакт са бријачем.

image