Магазин

Феномен "музејског умора": Зашто сте увек исцрпљени после посете музеју и како то можете спречити

Одлазак у музеје је саставни део бројних путовања, а иако ова активност не делује физички захтевно, вероватно сте приметили да може врло лако да вас исцрпи. Овај феномен се назива "музејски умор" и може да утиче чак и на највеће љубитеље историје и уметности - али како да се изборите с њим или, још боље, да га поптуно спречите?
Феномен "музејског умора": Зашто сте увек исцрпљени после посете музеју и како то можете спречити© Unsplash/redcharlie

Колико год да уживате у уметничким делима или учењу о историји, било да је у оближњем музеју или током посећивања музеја у другим земљама, ово може бити ментално и физички врло заморно, иако испрва не делује тако. Сигурно сте се некада и сами изненадили колико сте били уморни после ове активности, а нека истраживања су показала да умор достиже врхунац након око 45 минута проведених у музеју.

Зашто би наизглед нешто тако опуштајуће, попут гледања слика или експоната у тишини, проузроковало тако велики умор? Постоји неколико разлога, а за већину нас то је комбинација ових фактора:

Физички умор

Недостатак места за седење у многим музејима је разлог због чега расте физичка исцрпљеност. Ово се често односи на велике музеје, како би вас навели да седнете у њихов кафић и купите пића. Такође, толико стајања и шетње по великим музејима лако замара ноге и леђа.

Ментална преоптерећеност

Све те информације које треба "упити" са писаних објашњења поред радова, интерактивних екрана или само гледање експоната могу да препуне ваш ум. Тада настају бројна унутрашња питања о томе шта гледате, како се осећате у вези са тим, да ли дело има вредност, које асоцијације имате на њега...

Гужве

Пренатрпаност у музејима је све чешћа - најпрометнији музеј на свету, Лувр, вероватно ће примити 12 милиона посетилаца 2025. године, што је заиста запањујућа бројка. Ово се односи и на бројне друге музеје, тако да гужва, чекање у редовима и жамор великих група људи додатно исцпљују вашу енергију.

Како избећи "музејски умор"

Планирање је кључно - немојте да превише тога закажете за један дан, правите паузе за одмор и не купујте пропуснице за више атракција одједном, због којих ћете се осећати као да по сваку цену морате да их видите. Немојте посећивати неки музеј само зато што сматрате да "треба" или зато што је на свим листама препоручених. Ако вас тема не занима, биће теже уживати у њој.

Што се тиче избегавања гужве, ако идете у већи музеј, покушајте да унапред одлучите шта су вам приоритети да видите и погледајте их у првом сату своје посете. Потрудите се да дођете када се музеј отвара, јер су тада гужве најмање вероватне.

Ако је могуће, оставите све торбе и капуте у ормарићима - ово ће вам знатно олакшати посету, тако да ћете се мање уморити и моћи ћете боље да се сконцентришете на ствари које гледате.

Запамтите да не морате да читате сваки опис поред експоната, посебно ако исте информације можете пронаћи на интернету. У реду је да се повремено само дивите објекту и наставите даље.

На крају, да бисте максимално умањили физички умор, побрините се да носите удобне ципеле, да имате воду и ужину. Седите на свако слободно седиште које видите, а када почнете да будете нервозни и заиста уморни, време је да одете.

Да бисте се одморили, избегавајте кафиће у музејима - поред тога што су прескупи, они су обично пуни људи, тако да вероватно нећете пронаћи мир. Уместо тога, боље је да одете напоље, пронађете парк или било које тихо место које има зеленило и дате себи предаха. Овако ћете моћи и да резимирате шта сте све видели, а уједно ћете имати позитивније утиске јер сте избегли исцрпљеност.

image