Магазин

Ове 3 стратегије вам могу помоћи у борби са зависношћу од енергетских напитака

Све већи број младих се у дефициту енергије окреће енергетским напицима, ни не слутећи колику штету наносе свом организму. Срећом, за ове нездраве напитке постоји природни супститути, који су не само здравији, већ и ефикаснији.
Ове 3 стратегије вам могу помоћи у борби са зависношћу од енергетских напитака© Canva / pioneer111, Iurii Maksymiv

Конзумација енергетских напитака повезана је са многобројним здравственим проблемима, од губитка косе, па све до развоја дијабетеса и кардио-васкуларних обољења. Без обзира на сва упозорења стручњака, многи недостатак енергије покушавају на надоместе управо на овај начин. Оно што је добра вест јесте да ниво енергије можемо подићи и на далеко здравији начин, придржавајући се 3 основне стратегије, које је у интервјуу за британски Мирор поделио нутрициониста Роб Хобсон.

Акценат нека буде на непрерађеној храни

Непрерађена храна попут житарица целог зрна, махунарки, воћа и поврћа је богата разним нутријентима, а нарочито угљеним хидратима, који су кључни за одржавање реалтивно високог и стабилног нивоа енергије, без наглих успона и падова. Захваљујући структури хидрата, ове намирнице се у желуцу варе дуже, те је и отпуштање енергије постепено, појашњава Хобсон, што организму одговара много више. 

Што више времена на дневној светлости за здрав циркадијални ритам

Излагање природној сунчевој светлости је пресудно за одржавање здравог циркадијалног ритма, који у организму регулише бројне процесе у мозгу и на тај начин контролише и усклађује функције најважнијих органа. Боравком на дневној светлости већ од раног јутра редукује се лучење мелатонина (хормона спавања), чиме се телу шаље сигнал да је време да буде активно, а мозгу - да је време да се фокусира.

Конзумација кофеина треба да буде промишљена

"Кофеин је, када се конзумира промишљено, веома користан алат за постизање боље концентрације и већег нивоа енергије", наводи Хобсон и сугерише да би свако од нас требало да га посматра као персоналног асистента који ће бити ангажован онда када нам је то потребно. Контролисаним уносом кофеина постиже се стабилизација енергије током дана и спречавају велике осцилације које наш организам исцрпљују.

image