Опште је познато да је брза храна изузетно штетна по наш организам, будући да редовна конзумација ових намирница може изазвати разноразна обољења, од дијабетеса типа 2, па све до озбиљнијих кардио-васкуларних болести. Уколико, пак, нема другог избора него појести брзу храну, нутриицонисти саветују придржавања једног "златног правила".
Због чега су 2 бургера боља од комбинације бургера и помфрита
Иако ће звучати невероватно, комбинација бургера и помфрита је много гора од оброка који се састоји од 2 бургера, сугерише научница Емили Филд. А све због састојака ових оброка. Наиме, главни састојци бургера су протеини,који се налазе у месу и који пружају осећај ситости, угљени хидрати, који дају енергију, и масти, које су ту да потпомогну процес апсорпције витамина и минерала.
Са друге стране, у прженим кромипирићима се претежно налазе само угљени хидрати (који су главни састојак кромпира), као и велика количина масти у којој се они прже, док протеина готово да и нема. Самим тим - и осећај ситости ће нестати пре него да сте уместо помфрита наручили још један бургер.
Правилан унос нутријената је одговорност свкога од нас
Балансирање нутритивних вредности је по мишљењу многих веома мукотрпан процес, али у стварности он уопште не мора бити толико захтеван. Све што је потребно јесте разумевање тога шта је организму потребно и креирање оброка у складу са тиме. "Људи би требало да приступе храни тако да то буде у складу са потребама организма", навела је Емили Филд у интервјуу за Бизнис Инсајдер.
Дакле, уколико је некоме потребно више протеина због повећане физичке активности и жеље за иградњом мишића, исхрану треба прилагодити управо томе и у њу укључити што више намирница које садрже овај нутријент. Исто тако, уколико су неком организму потребније масти, исхрана би требало да се прилагоди томе, уз то да се приликом одабира намирница бирају оне које садрже здраве масти.