Магазин

Зашто је најстарији спорт на свету и даље једна од најбољих вежби

Један од најстаријих спортова, трчање, не захтева посебне услове - потребно нам је мало времена, стаза, патике намењене за овај спорт. Бесплатно је, осим ако не желимо да идемо у неки клуб, а користи су непроцењиве, јер осим што ћемо се ментално осећати боље, смањићемо ризик од гојазности, дијабетеса.
Зашто је најстарији спорт на свету и даље једна од најбољих вежби© Andrea Piacquadio/pexels

Трчање је спорт који је "преживео" миленијуме, сматра се најстаријм и његове практичне предности датирају још из времена праисторије.

"Да би ловили и преживели, људи су морали да развију способност трчања пре више од милион година, тако да је ова активност укорењена у то ко смо ми као врста. Током векова израстао је у један од најпопуларнијих и најприступачнијих спортова широм света и за елитне спортисте и за обичне људе", каже Алиса Оленик, физиолог за вежбе.

Трчањем се бави милиони људи и подједнако је овај спорт привлачан и старима и младима, а популаран је међу женама као и међу мушкарцима.

"Помаже да се побољша кардиоваскуларна кондиција, као и густина костију и мишићна снага и координација, утиче да се контролише тежина, смањи стрес и побољша ментално здравље", каже Данијел Понцио, ортопедски хирург.

Утиче на квалитет живота, али и његов продужетак

Предност трчања која се највише проучава је побољшање здравља срца. Делимично то чини тако што ова активност срце чини "јачом, ефикаснијом пумпом", каже Алисон Зилински, кардиолог и додаје:

"Показало се и да трчање побољшава циркулацију, изазивајући повољни промене у крвним судовима".

Колико је користан овај вид активности, говори чињеница једна значајна вишегодишња студија објављена у Journal of the American College of Cardiology, открива да трчање чак пет до 10 минута дневно доводи до просечног трогодишњег повећања животног века:

"Ове предности делимичносу постигнуте зато што трчање смањује ризик од многих болести и стања, укључујући коронарне болести срца и дијабетес типа 2", истиче један од аутора студије Дук Чи Ли. Друга студија открила је да тркачи имају 39 одсто нижу стопу морталитета и да имају мање физичког инвалидитета од оних који не трче, пише Нашонал Џиографик.

Повезано је са смањењем нивоа ЛДЛ холестерола и побољшаним крвним притиском и без дилеме, активност је добра за раст мишића и повећање густине костију, што је посебно важно за старије људе.

"Како старимо, имамо тенденцију да губимо мишићну масу и густину костију, а вежбе са оптерећењем попут трчања су ефикасан начин да се супротставимо овим губицима", наглашава Понцио. Заиста, једна студија показује да трчање на дуге стазе посебно повећава биолошке маркере формирања костију.

Због ових и сродних предности, "трчање може смањити ризик од развоја остеопорозе и артритиса", каже Остин Гонтанг, клинички психотерапеут.

Трчање - нови антидепресив

Предности трчања за ментално здравље нису ништа мање интригантне. "Трчање се може обављати самостално, али често има и друштвену компоненту, било да је то трчање са пријатељем или у клубу. Ово доприноси емоционалним предностима, смањењем изолације и повећањем осећаја подршке и мотивације", каже Кармел Чои, клинички психолог.

Ова активност такође може бити добра у лечењу депресије. Психолози указују на недавну студију која је открила да су особе које су патиле од депресије, а које су почеле редовно да трче опорављале су се сличном брзином као и оне који су узимали антидепресиве.

Осим што помаже да се неко осећа боље, трчање је повезано са когнитивном функцијом. "Може утицати на функцију мозга побољшањем памћења и способности учења", каже Гонтанг.

image