Популарни сајт који у фокус ставља гастрономију и јела широм света, Тасте Атлас, сачинио листу најбољих посластица које долазе из наше земље, а прво место заузима, ваздушаста и преукусна крофна. Овај незаменљив дезерт, сачињен брашна, квасца, млека, јаја, шећера и уља, може бити пуњен или преливен различитим надевима, а свакако да су међу омињеним џем, прах шећер, крем.
Одмах иза крофни се налазе кнедле са шљивама или гомбице, које се праве од кромпира, јаја и брашна и наравно шљива.
Трећепласиране су шненокле, необичан дезерт од јаја, шећера, брашна и ванил шећера, а за чију популарност код нас је посебно заслужна глумица Милена Дрвић, чији је лик Душице стално нудио шненокле у култној серији "Метла без дршке".
На листи су се нашле и торте, као и руске шубаре, али изгледа да су многим посетиоцима сајта били веома примамљивa разна слатка.
Ево како изгледа целокупна:
1. Крофне
2. Кнедле са шљивама
3. Шненокле
4. Реформа торта
5. Васина торта
6. Руске шубаре
7. Слатко од кајсија
8. Слатко од смокве
9. Слатко од јагода
10. Слатко од дуња
11. Маковњача
12. Слатко
13. Лења пита
14. Слатко од вишања
15. Резанци са маком
16. Војвођански кох
17. Слатко од руже
18. Слатко од лубенице
19. Херовке
20. Пупинова пита
21. Слатко од трешања
22. Фонтош колач.
Рангирање хране се заснива на оценама публике Тејст Атласа, са низом механизама који препознају стварне кориснике и који игноришу ботове. За листу "22 најбоље српске посластица" забележене су 1.703 оцене, од којих је 1.177 систем препознао као легитиман, а рангирање не треба посматрати као коначни глобални закључак о храни. Сврха је да се промовише одлична локална храна, улију понос на традиционална јела и побуди радозналост за јела која нисте пробали, појашњавају на сајту Тејст Атлас.