Магазин

Колико најмање сати треба да спавамо

Сан је неопходан да би тело и ум правилно функционисали, али у данашње време где смо сви презаузети и стрес је на сваком кораку, па често узимамо време предвиђено за спавање како бисмо завршили своје обавезе или уживали у неком хобију. Ово може узети физички и ментални данак и стручњаци напомињу да не смемо да жртвујемо сан и да морамо да обезбедимо његов минимум.
Колико најмање сати треба да спавамо© Kinga Howard/unsplash

Уколико не спавамо довољно можемо себе довести до озбиљних медицинских стања као што су болести срца, дијабетес, гојазност, депресија, анксиозност. Зато је неопходно да обезбедимо најмање седам сати сна ноћу за одржавање оптималног здравља, препоручује Америчка академија за медицину спавања и Друштво за истраживање спавања.

Лекари напомињу да седам сати је минимум, све између пет и седам сати није сјајно, али може да прође ако је само ноћ или две. А ако спавамо мање од пет сати, можемо имати озбиљне последице.

Постоје два изузетка од овог савета

"Старијим одраслим особама обично је потребно мање сна него млађим", каже психолог Линели Шненберг. На пример, неко ко је спавао осам сати ноћу у својим четрдесетим можда би могао добро да функционише са 6 и по сати ноћу у осмој деценији. Старији људи производе мање хормона мелатонина који подстиче спавање и обично имају више здравствених стања која могу ометати сан. Поред тога, веома мали број људи има генетску мутацију која им омогућава да спавају мање од 6 и по сати током ноћи без видљивих последица по њихово здравље. Ова генетска мутација је прилично ретка, а стручњаци процењују да погађа само једну од 25 хиљада људи.

Шта у ситуацијама када имамо новорођенче

Већина стручњака препоручује да спавамо негде између седам и девет сати током ноћи. Али ово није увек изводљиво, посебно када имамо бебу које неће да спава или тугујемо због губитка вољене особе.

"Барем покушајте да имате 5 и по до шест сати сваке ноћи. То није оно чему желим да људи теже али то ће вам омогућити да дубоко спавате. Ипак, ако стално занемарите здравље сна, то ће вас на крају сустићи", истиче психолог Линели Шненберг.

Многи људи не дају приоритет свом спавању јер ноћ или две лошег сна не доводе до било каквих тренутних или страшних последица.

"Али када људи спавају мање од пет сати по ноћи, почињу да доживљавају јасне штете по своје физичко здравље", наглашава научник Ариц Пратхер, а пише Тајм.

Где "води" мањак сна

Мање одмора и сна може довести до лошег расположења, концентрације и пажње, уз већу подложност болестима и ризичнију вожњу:

"Краткорочни губитак сна може довести до тога да жудите за храном која има више масти и шећера јер ваше тело производи додатни кортизол, хормон стреса, када сте лишени сна", каже Мајкл Бреус, клинички психолог.

Кратак сан није ништа чиме се треба хвалити

Често чујемо приче о познатим људима који функционишу са врло мало сна. Бивши председник Америке Барак Обама је наводно спавао само око пет сати ноћу током свог председничког мандата, а сви знамо бар једног члана породице или пријатеља који се куне да му треба само пет или шест сати сна ноћу.

Не верујте им, кажу стручњаци. "Рутинско функционисање на мање од седам сати спавања није знак части. Мислим да то није нешто чиме би неко требало да се поноси... Било би као да неко каже: 'Могу да одржим здраву тежину када све што радим је да једем чоколаду цео дан', наглашава Шненберг.

image