Магазин

Да ли је ваш смештај за одмор превара? Обратите пажњу на ова 3 знака упозорења

Тражење и резервисање апартмана на мору или у новом граду за летовање је узбудљиво искуство, али оно што га може упропастити је када ваша очекивања не буду испуњена, или горе - ако сте преварени, ако сте морали да платите за резервацију апартмана који уопште не постоји, који је уживо неупоредиво лошији него на сликама... Да вам одмор не би пропао, потражите ове три "црвене заставице" у огласима које вам могу бити знак да је боље да одређени апартман прескочите.
Да ли је ваш смештај за одмор превара? Обратите пажњу на ова 3 знака упозорења© Freepik/freepik

Резервисање апартмана за летовање често може бити непредвидиво. Сигурно је да се власници труде да место прикажу у што бољем светлу, да истакну све позитивне стране. Ово је разумљиво, али има и случајева где ово одлази у екстрем, толико да постаје класична превара.

Тада можете изгубити време, новац, стрпљење - па је одмор, који је требало да буде опуштајућ, постао ноћна мора. Ако ово не желите, добро пазите на ове три "црвене заставице":

Ниске цене

Ако цена на сајту делује необично ниско, скоро превише добра да би била истинита, вероватно је то превара. Цена која делује као да сте је добили неком "невероватном срећом" је велики знак да нешто није у реду, који не би требало да игноришете. То може значити да апартман није онакав како је описан и приказан на фотографијама, можда је локација на којој се налази небезбедна, а можда чак ни не постоји.

Исти смештај на више огласа 

Смештај који се појављује у више огласа, а на којима су постављене различите цене је такође црвена застава. Ово преваранти могу да раде у нади да ће удвостручити резервацију, па изнајмити ономе ко би платио највишу цену. Тада могу и отказати вашу резервацију у последњем тренутку, да би прихватили "бољу" понуду.

Понекад се превара може појавити и такозвано "фантомско изнајмљивање". У овом случају преварант креира потпуно лажан оглас, користећи лажну адресу и украдене фотографије, а чак и законити власници некретнина могу постати жртве фантомског изнајмљивања. Преваранти користе празне куће или хакују легитимне огласе, преусмеравајући уплате на сопствени рачун.

Сумњиве фотографије

Сви стручњаци за дигиталну безбедност рекли су да се исплати одвојити време да се добро прегледају фотографије на огласима за апартмане. Тражите слике које су превише углађене или личе као да припадају неком професионалном фотографу. Ако фотографије изгледају превише добро да би биле истините или се не поклапају са описом, најбоље је да их сами проверите. 

Наравно, постоје и власници који унајмљују професионалце да направе атрактивне фотографије, али то не значи да се ово подразумева за све огласе.

Да бисте били сигурни, фотографије једноставно унесите у интернет претраживач, као што је Гугл, па ако исте фотографије постоје на другим сајтовима, то може бити знак да је у питању превара. Овако чак можете пронаћи и њихов оригинални извор.

Ова листа црвених заставица не би требало да буде једини ослонац, али ово су најочигледније ствари која треба избегавати. Да бисте били још сигурнији, додатне кораке које можете предузети су:

  • Тражење адресе на апликацији за мапе: Ако се адреса коју сте унели нигде не појављује, то је такође велики знак упозорења. Тада обавезно претражите и фотографије, јер апартман мода не постоји.
  • Читање рецензија: Иако и ово може бити уређено да би вас преварант лакше обмануо (на пример, сви коментари су дугачки и позитивни), издвојте неколико минута да прелистате утиске осталих гостију, посебно ако их има много (јер је тако теже преваранту да их све прегледа, избрише негативне...). Можда вам за око западну корисне информације.
  • Опис апартмана: Неколико грешака у писању или куцању се могу опростити, али ако имате проблема да разумете шта пише у опису огласа, онда може бити лажан. Такође је добра идеја да тражите фразе или речи које имају за циљ да сакрију праву природу имовине: На пример, ако пише "живо, урбано окружење", то можда значи да се апартман налази у бучном и преасељеном делу града.  
image