Магазин

Само 6 минута читања дневно има позитиван учинак на здравље, тврде експерти

У једном дану има 1.440 минута, али нам некако увек нешто буде прече од одмарања. То је велика грешка, јер на тај начин угрожавамо не само физичко, већ и ментално здравље. Колико је потребно за промену? Не толико пуно - само 6 минута дневно уз добру књигу.
Само 6 минута читања дневно има позитиван учинак на здравље, тврде експерти© Canva / StudioMikara

Када је реч о савременом начину живота, већина нас се може сложити да је он веома нездрав, у сваком смислу. Прва ствар коју већина нас ујутру ради јесте "скроловање" по друштвеним мрежама или читање мејлова. Ни након тога није ништа боље: возимо на посао провлачећи се кроз гужву, радни дани су нам испуњени стресом и непрестаним доказивањем не бисмо ли напредовали (или макар опстали у изузетно конкурентном окружењу), а вечери уместо да проводимо у опуштајућој атмосфери, ми проводимо сређујући кућу или припремајући се за нови, једнако стресан дан.

Читање је "лек" за душу, али и тело, а дневно нам је потребно само 6 минута

Оваква динамика неспорно узима данак, па се све више људи широм света сусреће са разним менталним потешкоћама - од анксиозности, преко поремећаја у исхрани, па све до депресивних стања. Међутим, научници сматрају да чак и минорне промене дневне рутине могу допринети бољем психичком осећају и стабилнијем физичком здрављу. Једна од њих јесте и издвајање времена за читање, навику која помаже да се "искључимо", ставимо по страни свакодневне бриге и обавезе и заронимо у свет културе или фикције.

"Истраживања су показала да само 6 минута читања дневно има невероватно позитиван учинак на људски организам", изјавила је Луси Берсфорд, експерт за ментално здравље у интервјуу за Дејли Стар.

Које здравствене користи доноси читање

Истраживања показују да се код 69 процената људи који редовно читају опште здравље побољшава и стога стручњаци могу са сигурношћу да тврде да читање доноси прегршт здравствених користи. Редуковање стреса и, последично, побољшање менталног здравља, као и опуштање мишићне тензије су само неки од њих. Нажалост, у стварности се већина људи одлучује да слободно време проведу уз телефоне или таблете, што у великом броју случајева има контраефекат - не умирује, већ напротив, само продубљује осећај анксиозности.

image