Магазин

"Магичан" мач Ескалибур стар 1.300 година мистериозно нестао на југу Француске

Француска верзија мача Ескалибур, који је више од једног миленијума био заглављен у једној стени у Рокамадуру на југу Француске мистериозно је нестао. Француска полиција покренула је истрагу, а становници града Рокамадура се надају да ће у скорије време бити пронађен.
"Магичан" мач Ескалибур стар 1.300 година мистериозно нестао на југу Француске© Youtube / Global Lens

Становници града Рокамадур од јуче су "на ногама" након што је њихова највећа туристичка атракција мистериозно нестала. Украдени мач, звани Дурандал, припадао је витезу Карла Великог и према легенди био је најоштрији мач икада направљен, па стога и неуништив. Међутим, поставља се питање ко је успео да га украде, будући да се је он био уграђен 10 метара изнад земље, на изразито неприступачном терену? За одговором трага француска полиција.

За "магичним" Ескалибуром трага читав град

Према локалном народном предању, мач је припадао Роланду, легендарном витезу који се борио за Карла Великог у осмом веку, а његова магична својства описана су и у Песми о Роланду из 11. века. Како легенда каже, Дурандал је Карлу Великом предао анђео пре него што је он дошао у Роландово власништво.

Пре своје херојске смрти, Роланд је покушао да разбије сечиво о стене како би спречио своје непријатеље да га добију - али у томе није успео. Затим је бацио мач у ваздух, а он је летео стотинама миља пре него што је слетео на литицу код светилишта посвећеног Девици Марији у Рокамадуру, у којој је и остао заглављен све до данас.

Верује се да су се у њему чували и зуб Светог Петра, крв Светог Василија и коса Светог Дениса. Градоначелник Рокамадура Доминик Ленфант растројено је изјавио је да је читав град разорен: "Као да је украден део града, судбине нашег села и овог мача су испреплетене", рекао је он у интервјуу за британски Телеграф.

image