Трака за трчање и елиптични тренажер: Која кардио справа је боља за вас

Било да сте почели карио тренинге у теретани или планирате да купите справу за кућну употребу, вероватно вам није толико једноставно да одаберете између траке за трчање и елиптичног тренажера. Обе справе имају своје предности, али доносе и одређен ризик, а ево како да знате који је прави избор за вас.

Одлука између куповине елиптичних справа и трака за трчање је велика, посебно ако планирате да се озбиљно посветите кардио тренингу. Пре него што уложите време и новац у било коју, најбоље је да знате основне разлике између њих.

Елиптични тренажер наспрам траке за трчање: Шта треба знати

Иако се обе сматрају машинама за кардио, заправо постоји доста различитости - траке за трчање вам омогућавају да ходате, или трчите у фиксном (и обично контролисаном времену) простору, на начин који вам омогућава да контролишете своју биомеханику. Другим речима, настављате да се крећете природно - дужина вашег корака, удар стопала, унутрашња или спољашња ротација или кретање ваших зглобова, угао трупа и бочни корак или кретање тела су под вашом контролом.

Елиптични тренажер, с друге стране, ограничава природно кретање вашег тела. Обртаји ножних педала се крећу по фиксном или скоро фиксираном обиму, а ваша стопала остају стабилна на педалама, док вас машина води путем који је креиран за вас. Резултат је више контролисано вежбање (што има своје предности), али је ово образац кретања који се прилично разликује од ходања или џогирања напољу.

Да бисте боље проценили која справа може да буде кориснија за вас, погледајте листу предности, али и недостатака обе машине:

Предности елиптичних машина

Боље за зглобове

Једини разлог зашто је елиптична машина измишљена био је да обезбеди тренинг целог тела са малим утицајем који имитира трчање. Вежбе са малим утицајем (оне које не изазивају ударце, попут вожње бицикла, веслања или пливања) мање утичу на зглобове, што их чини добрим избором за оне који имају бол или повреде, посебно у зглобовима, коленима или куковима. Ово такође може бити идеално за људе који имају већу телесну тежину.

Природа елиптичне машине са малим утицајем такође је чини добром опцијом за унакрсне тренинге за људе који много трче. Повреде од прекомерне употребе траке су уобичајени проблем за оне који то често раде, тако да додавање неколико тренинга елиптичног тренинга недељном распореду може помоћи да се смањи учесталост повреда.

Може ангажовати више мишићних група

Док ваше ноге, глутеуси и трбушњаци највише раде када користите траку за трчање, многи елиптичне справе се разликују из јасног разлога: покретање руку. Гурање и повлачење управљача укључује ваше руке, рамена и леђа, претварајући елиптичну машину у тренинг за цело тело. Ово је додатно наглашено када промените ниво отпора машине, захтевајући више ангажовања мишића за активно померање управљача.

Тело такође има значајнији кардиоваскуларни одговор када се укључе и руке. Другим речима, ваш број откуцаја срца и друге кардиоваскуларне мере се више повећавају када изводите и вежбе за горњи део тела.

Опције за променљив отпор и педалирање уназад

Скоро све верзије справе вам омогућавају да прилагодите отпор покрета. Повећањем нивоа отпора можете јаче радити своје мишиће, на крају изградити више снаге с временом и употребом. Неке елиптичне машине вам омогућавају да промените дужину или правац корака, дајући вам прилику да педалирате уназад, а овај покрет педалирања уназад заправо ради на различитим мишићима и може вам дати бољу рутину вежбања.

Недостаци елиптичних машина

Вежбе са малим утицајем не подржавају здравље костију

Док је вежба са малим утицајем одличан избор за оне са боловима у зглобовима или повредама, постоји један елемент који јој недостаје: способност да се подрже и развију јаке кости. Док ходање, трчање, трчање и прескакање ужета изазивају "лупање" које помаже у промовисању ћелијске активности изградње костију, природа елиптичних тренажера уклања овај утицај. За појединце са ризиком од остеопеније или остеопорозе, важно је укључити вежбе са већим утицајем како би се спречило слабљење костију током времена.

Може бити изазов за оне који се боре са равнотежом

Још један фактор који треба узети у обзир када користите елиптичну машину је губитак контроле, до којег долази када машина управља вашим кретањем. Ако се борите са равнотежом или координацијом, или сте искусили падове у прошлости, покретне педале могу бити изазов. Ако одлучите да користите елиптичну машину, можда ћете желети да се држите за фиксне ручке (уместо покретних), како бисте одржали равнотежу док се навикавате на вежбу. Елиптични тренинг вам такође неће помоћи да развијете равнотежу и координацију на исти начин на који би то учинила трака за трчање или ходање/трчање напољу.

Није савршен избор ако тренирате за трку или свакодневницу

Елиптична машина је одлична опција за унакрсно тренирање ако сте тркач, али не би требало да се користи као примарни алат за тренинг за трку. То је зато што елиптични образац покрета није потпуно исти као покрет трчања, тако да су мишићи који се ангажују мало другачији.

Ова справа исто тако не прелази ни у свакодневни живот - иако је одлично средство за изградњу кардиоваскуларне издржљивости, као и неке мишићне издржљивости, али нема директан функционални прелаз у ваше свакодневне активности.

Предности трака за трчање

Вежбе са оптерећењем могу побољшати здравље костију

Извођење вежби са оптерећењем један је од најбољих начина за очување или изградњу густине костију. Ходање и трчање, било на траци за трчање или напољу, све су проверене методе за вежбање које чува или побољшава здравље костију. Док ваше тело "удара" о траку за трчање, трака "узвраћа ударац", а постоје и силе које путују кроз све ваше кости, зглобове, тетиве и мишиће. Када се то уради како треба, можете користити ове силе да помогнете свом телу да повећа густину костију и побољша снагу и издржљивост мишића.

Контролисано окружење за тренинг за трке

Ако високе температуре или обилне падавине чине трчање на отвореном немогућим, коришћење ове справе у затвореном простору је увек добра опција. Исто тако, тренинг на траци олакшава управљање темпом, раздаљином и напретком ка личним циљевима, тако да не зависите од околине.

Много простора за варијабилност у вежбању

Са распоном подешавања брзине и нагиба, тренинзи на траци за трчање су скоро бесконачно подесиви. Можете чак и да подесите темпо да бисте омогућили ходање уназад или искораке. Траке за трчање раде једнако ефикасно за почетнике који започињу нову рутину ходања, али и за искусне спортисте који постављају свој лични рекорд на следећој трци.

Добро за изградњу снаге ногу

Ако је један од ваших примарних циљева да изградите снагу и издржљивост ногу, траке за трчање су боља опција. Ово је посебно тачно ако планирате да користите подешавања нагиба или додате интервале спринта својим вежбама, пошто су глутеуси, квадрицепси, тетиве колена и листови веома ангажовани када ходате по брдима или трчите већим брзинама.

Недостаци трака за трчање

Може бити теже за зглобове

Ходање или трчање на траци за трчање сматра се вежбом са оптерећењем, што значи да су ваши мишићи, кости и зглобови одговорни за ношење тежине вашег тела док се крећете. Ово је наглашено када изводите вежбе са већим утицајем, попут џогирања или трчања. Иако је вежбање са оптерећењем фантастично за ваше кости, може бити тешко за зглобове, посебно ако имате историју повреда доњег дела тела.

Може бити мање безбедно

Док је трака лако доступна и генерално безбедна за већину појединаца, ако паднете, већа је вероватноћа да ћете се повредити. Ово је посебно тачно ако паднете са траке за трчање када се крећете брзим темпом или ако паднете на покретни појас, што може изазвати озбиљне опекотине. Важно је да увек користите копче за хитне случајеве када вежбате на траци за трчање, како бисте осигурали да се трака за трчање може аутоматски искључити.

Мање могућности за рад на горњем делу тела

Док су траке за трчање фантастичне за изградњу мишићне снаге и издржљивости у доњем делу тела, оне неће учинити много за изградњу снаге и издржљивости у горњем делу тела. Ако редовно користите траку за трчање, важно је да уравнотежите свој тренинг са рутином за јачање снаге горњег дела тела.

Можете постати жртва досаде

Ако немате конкретан план или тренера који ће вас водити, ходање и трчање у месту брзо може постати досадно за многе.Такође, трчање и брзо ходање је тешко, тако да ово неке може обесхрабрити.

Како изабрати између елиптичне машине и траке за трчање

Избор између елиптичне машине и траке за трчање је веома личан. Важно је узети у обзир своје претходне или тренутне повреде, свој здравствени статус, да ли тренирате за маратон или само желите да побољшате своју кондицију, које друге облике вежбања редовно радите и, наравно, ваше личне преференце, преноси "Јаху лајф".

Ако вам је тешко да направите избор, ангажујте професионалнца који ће вам помоћи у избору, тако да добијете најбоље резултате и умањите шансе за повредама.