Мета лансирала АИ алат који генерише 3D слике на основу текста - графички дизајнери у паници

Америчка технолошка компанија Мета представила је нови алат заснован на вештачкој интелигенцији који има могућност креирања 3D слика на основу текстуалних упита корисника. Софтвер не само да је напреднији од свих пређашњих, већ је и неупоредиво бржи.

Корпорација Мета, на чијем је челу бизнисмен Марк Закерберг, начинила је још један велики корак у смеру иновација. Овога пута "звезда вечери" је софтвер по имену 3D Gen, који већ сада одушевљава љубитеље најсавременијих технологија. 

3D Gen: За непоновљиве текстуре потребно је мање од једног минута

Метин АИ софтвер је прави пионир у овој области, а достигнућа која је компанија представила већ сада су надмашила сва очекивања. Програм не само да нуди широк спектар текстура приликом генерисања 3D фотографија високе резолуције, већ подржава и рендеровање слика и пружа могућност поновног текстурисања приказаних на сликама елемената. Осим тога, корисници могу да на фотографији објектима додају више боја, оштрине и детаља. За све ово вештачкој интелигенцији је потребно и до 10 пута мање времена него пре, односно мање од једног минута!

У основи 3D Gen софтвера су чак два језичка модела

Како су навели представници Мете у техничком извештају који је објављен на званичном налогу на Тредс платформи, у основи 3D Gen софтвера за генерисање тродимензионалних фотографија налазе се чак два језичка модела - Асетџен (AssetGen) и Текстурџен (TextureGen), који симултано раде како би на најбољи могући начин одговорили на корисничке упите и оправдали њихово поверење. Оваква синергија је заиста донела добре резултате, који, ако је судити на основу коментара испод објаве, надмашују рад свих претходних, сличних АИ алата.

Графички дијазнери забринути: "Остаћу без посла!"

Међутим, има и оних којима се овај и слични софтвери са вештачком интелигенцијом никако не допадају. Графички дизајнери, стручњаци за 3D цртање и анимацију, дизајнери ентеријера и архитекте су само неки од њих. Разлог за то је и више него јасан: због 3D Gen софтвера многи од њих ће потенцијално остати без посла. И то не само тренутно, већ и у перспективи. Да ли ове креативце и заиста чека страшна судбина преостаје да видимо, али једно јесте сигурно: у будућности ће много послова бити делимично или потпуно аутоматизовано и "додељено" софтверима попут овог.