Магазин

Како да спречите осећај мучнине током путовања

Када се радујете одмору, последња ствар о којој желите да размишљате је мучнина коју ћете можда осетити у аутомобилу, аутобусу, авиону или броду. Ово вам може упропастити одмор, али то не значи да би требало само да допустите да се деси. Ево шта можете предузети да олакшате или чак потпуно спречите мучнину током вожње.
Како да спречите осећај мучнине током путовања© Freepik/freepik

Путовање може изазвати знојење и вртоглавицу, главобољу, мучнину и повраћање када постоји несклад између онога што ваше очи виде и покрета који ваш мозак региструје. Ово се још више истиче у ситуацијама када су ти покрети неправилни или трзајући, а постаје још горе када имате мање контроле над својим кретањем (на пример, док сте на броду).

Ако сте склони мучнини током вожње, најбољи начин да то зауставите је да предузмете одређене кораке пре него уђете у возило. Ево шта треба да урадите да бисте спречили мучнину пре, током и после кретања на пут:

Будите возач или седите на предњем седишту

Можда сте приметили да је мања вероватноћа да ћете добити мучнину када ви возите и контролишете брзину и кретање аутомобила. Ово важи јер, када сте на предњем седишту, најближи сте путу испред вас, кретање аутомобила је у вашем директном видокругу и можете предвидети када ће доћи до кретања.

Ако не волите да седите за воланом (или немате возачку дозволу), поставите се тако да вам је поглед на пут у висини очију и можете да задржите фокус на пут испред себе. Ово би могло бити сувозачево седиште или задње средње седиште, а ако сте у авиону или возу, покушајте да резервишете место поред прозора из истог разлога. Чврсто држање главе уз наслон седишта такође може помоћи.

Не гледајте у телефон и не читајте књигу

Недостатак визуелних информација (поглед изван вашег прозора) може погоршати ваше симптоме. Исто важи и за гледање у телефон или било коју другу активност која омета вашу способност да гледате право испред себе и помажете свом телу да схвати куда се креће. Можда путовање без телефона или књиге звучи досадно, али на овај начин можете "упослити" чуло слуха и уживати у музици, подкасту, аудио-књизи...

Лезите, затворите очи и дишите

Смањите количину стимулације коју ваше тело и очи добијају. Можда није тако лако лежати у аутомобилу, али ако нађете удобан положај, то би могло смирити ваш стомак. Покушајте да затворите очи и опустите се, а можете и да радите неке вежбе дубоког дисања.

Споро, контролисано дисање кроз дијафрагму може помоћи да се активира парасимпатички нервни систем, који је одговоран за одмор и варење, за разлику од система који контролише реакцији "бори се или бежи". Једно истраживање је показало да су људи који су успорили брзину дисања на око осам пута у минути имали мање симптома мучнине од оних који су удисали и издисали нормалном брзином.

Будите хидрирани

Повраћање и лекови против мучнине вас могу дехидрирати. Побрините се да конзумирате довољно течности и отворите прозор како бисте пустили хладан ваздух да струји на вас, ако је могуће. Један од симптома мучнине такође може бити знојење, тако да се потрудите да уносите довољно воде. Избегавајте алкохол и кофеин, а такође се побрините да се довољно наспавате, јер недостатак затворених очију може погоршати болест кретања.

Храна против мучнине

Банане, крекери и орашасти плодови могу бити добар избор за оне којима припадне мука током вожње. Ове намирнице могу да вас засите, барем на неко време, а у исто време нису "тешке" и неће погоршати мучнину и непријатан осећај у стомаку. Поред тога, можете да припремите чајеве или екстракте од ђумбира, камилице и нане, који имају умирујуће дејство на желудац.

Лекови против мучнине

Поред наведених "уради сам" примера, можете се ослонити и на лекове против мучнине. Пратите упутства за коришћење и у овом случају немојте бити возач, јер од њих можете постати поспани.

Како се опоравити након доласка

Ако и даље осећате мучнину након што изађете из аутомобила, онда је време да поново пробате неке од претходних савета, као што су вежбе дубоког дисања. Умирите се, дајте себи времена да се опоравите пре него што кренете на плажу, у шетњу или са било којом активношћу.

image