Укусна је, али да ли је здрава: Како лубеница утиче на наше тело

Лубеница је можда омиљено летње воће - освежавајућа је, слатка, савршено иде уз салате или као посластица након јела. Ово нам је добро познато, али осим уживања које нам пружа, шта још лубеница чини за наше тело?

Лубеница се може наћи на свачијем столу током врелих дана, јер је савршен извор воде, слатка је, добро се комбинује уз сиреве и друго воће. Осим што ово слатко воће многима подиже расположење, шта лубеница заправо ради нашем телу? Да ли има превише или премало воде, да ли садржи превише шећера? Срећом, лубеница већином чини добро.

Хидрира

Наша тела препознају и користе молекуле воде без обзира на њихов извор, тако да влажна храна попут воћа, поврћа и супе се сматрају изворима воде.

Ово воће садржи више од 91 одсто воде, што значи да, када поједете кришку просечне величине, то је као да пијете пуну чашу воде. А с обзиром да многи од нас не могу да се "зауставе" након само једног комада, то значи да нас лубеница заиста добро хидрира, посебно у летњим данима, када кроз зној губимо много више течности.

Нарочито старијим људима може бити лакше и пријатније да уносе неке своје течности кроз воће, према дијететичарима, јер они имају тенденцију да осећају мање жеђи и стога мање пију. Ово је један од разлога зашто су изложени већем ризику од дехидрације и болести повезаних са топлотом током високих температура.

Није тако слатка као што мислите

Пошто је лубеница углавном вода, такође има мало калорија - једна порција отприлике има само око 46 калорија. Неки људи мисле да има велику количину шећера, јер има тако сладак укус, али je ова количина заиста је веома умерена. Једна мала чинија лубенице исецкане на коцкице садржи око 9.5 грама шећера, што је мање од 13 грама чиније сецканих јабука или скоро 15 грама чиније боровница. То је довољно мало тако да воће вероватно неће изазвати скокове шећера у крви.

Калорије су, међутим, енергија, тако да сама лубеница неће довољно нахранити ваше тело. Али када једете лубеницу као део уравнотежене дијете, садржај воде и слатки укус могу вам помоћи да будете сити.

Може да буде здрава за срце

Лубеница је без масти и натријума, што је добро за ваше срце, али још увек није доказано да ли лубеница игра активну улогу у смањењу ризика од срчаних обољења. Међутим, аминокиселина Л-цитрулин и микронутријент ликопен (који се налазе у лубеници) би потенцијално могли да побољшају здравље срца. За ове идеје постоји образложење, рекао је др Славин.

Ово је зато што су научници открили да бубрези претварају Л-цитрулин у азот оксид, који може да опусти зидове артерија и снизи крвни притисак. А ликопен, хемикалија која се налази у одређеним биљкама, може смањити упалу, која је повезана са срчаним обољењима. Људи имају тенденцију да повезују ликопен са парадајзом, али лубеница га има више.

Ипак, за сада не постоји довољно студија које се специфично баве овом темом, али ако је лубеница део исхране богате хранљивим материјама, може бити добра ствар за васкуларно здравље.