Магазин

Од јесени 2024. године сви уређаји у ЕУ ће морати да имају исти пуњач

Развој технологија нам је, са једне стране, олакшао живот, јер сада имамо много више могућности да комуницирамо са онима који су на другом крају света. Међутим, тај исти развој нам је умногоме и отежао функционисање, јер већи број различитих уређаја захтева и више различитих пуњача. Коначно је томе дошао крај - Европски парламент донео је одлуку да се сви уређаји морају пунити преко истог пуњача, са Type-C портом.
Од јесени 2024. године сви уређаји у ЕУ ће морати да имају исти пуњач© Canva / Mateus André

Еволуција пуњача за мобилне телефоне, таблете и друге паметне уређаје већ више од једне деценије задаје муке онима који често мењају геџете, као и онима који у свом власништву имају више од једног уређаја. Посматрајући период од пре 12 или 13 година, број врста пуњача, односно улаза премашивао је 30. А значи - један пуњач био је компатибилан само са једним уређајем, евентуално са два, али никако са свим.

Уместо више различитих пуњача - један универзални

Коначно је и овоме дошао крај, захваљујући законском решењу које је пре две године усвојено у Европском парламенту. Већ од јесени текуће године, потрошачи у Европској Унији више неће морати да имају неколико пуњача (један за телефон, други за слушалице, трећи за лаптоп, четврти за миша и тастатуру, пети за електронску цигарету, и тако у недоглед), већ ће све геџете пунити преко једног, универзалног пуњача са (условно речено) новим Type-C портом.

Законско решење донето из 2 разлога

Законско решење које је донето плод је вишегодишњих преговора између парламента и земаља чланица ЕУ и део опште иницијативе Европске Уније да се редукује количина електронског отпада, на рачун производње одрживијих уређаја и њихових пратећих елемената, као што су пуњачи. Према проценама стручњака, овакво решење чланицама ЕУ требало би да донесе не само значајне еколошке промене, већ и драстичне мере уштеде, и то до чак 250 милиона евра. 

На које уређаје се "правило једног пуњача" ипак неће односити

Правило да мора постојати јединствени пуњач са Type-C портом неће се односити једино на уређаје за личну негу и хигијену, попут електричних четкица за зубе, електичних бријача, масажера, епилатора и слично. Због техничке некомпатибилности са Type-C портом, произвођачи ће моћи да наставе да у своје уређаје уграђују специфичне, типске улазе.

image