Скоро 10 милијарди лозинки "процурело" у јавност : Корисници забринути за безбедност својих налога

Највећа до сада база, са скоро 10 милијарди корисничких лозинки, нашла се на једном од хакерских форума. Корисници широм света претрнули су од страха, будући да злонамерници фајл могу користити за хаковање како налога на друштвеним мрежама, тако и оних који припадају банкарским апликацијама.

Стручњаци за безбедност на интернету већ годинама не престају да говоре о важности заштите личних података, јер хакери вребају са свих страна. Нажалост, и поред многобројних апела, крађе података дешавају се готово свакодневно, широм планете.

На интернету се нашао фајл са скоро 10 милијарди лозинки

Истраживачи портала СајберЊуз успели су да на једном хакерском форуму идентификују највећу компилацију креденцијала у историји. Текстуални фајл насловљен као rockyou2024.txt, који садржи 9.948.575.739 јединствених корисничких лозинки, на форум је 4. јула поставио корисник који се "крије" иза надимка ObamaCare.

"Суштински, овај фајл је збирка лозинки корисника који свакодневно користе интернет широм света. Откривање оволиког броја података злонамерницима може представљати велику претњу по безбедност великог броја индивидуалних корисника, као и предузећа", упозорили су стручњаци портала СајбезЊуз.

Нико није сигуран, посебно јер се овако нешто већ догодило, и то не тако давно

Како су појаснили експерти, хакери уз помоћ "процурелог" фајла могу да изврше нападе на корисничке налоге на друштвеним мрежама, али и да неауторизовано приступе апликацијама за електронско банкарство и другим важним софтверима. Када ће и одакле кренути - питање је тренутка.

Овогодишња компилација није прва (а вероватно ни последња) овог типа. Пре тачно 3 године, стручњаци су имали прилике да се сусретну са сличном ситуацијом, када се фајл готово идентичног назива, rockyou2024.txt, нашао на једном од форума. Тада је у јавност доспело нешто мање корисничких лозинки - "само" 8,4 милијарди.

Како се заштитити од хакерских напада сада када су подаци јавно доступни

Будући да се на интернету у овом тренутку налази готово 10 милијарди лозинки, јасно је да је у ризику велики број корисника. Ни о каквом "магичном штиту" речи не може бити, јер хакери који баратају овом количином информација корисничке налоге нападају у делићу секунде. Ипак, постоји неколико ствари које можемо учинити да се макар делимично заштитимо.