Ове 4 ствари никада не би требало да делите на друштвеним мрежама

Дељење садржаја на друштвеним мрежама је веома популарно, али многи од нас уопште не размишљају о потенцијалним последицама, попут злоупетребе података, идентитета и финансијских превара.

Друштвене мреже данас имају готово сви. Неки на њима не деле ништа, већ само прате дешавања својих пријатеља, познаника или садржај који пласирају инфлуенсери, док они други мало-мало па нешто објаве. Иако су ове платформе у суштини томе и намењене, поједине ствари никада не треба делити, јер опасност вреба са свих страна.

Личне податке никада немојте делити

Фотографије на којима се виде банковне картице или бројеви рачуна, бар кодови авионских карата и други садржај који се може злоупотребити никада не би требало да објављујете на друштвеним мрежама. Сајбер-криминалци чак и имајући само делић тих информација могу неовлашћено да покушају да приступе вашим налозима, а уколико они нису добро осигурани јаком лозинком или двофакторном аутентификацијом, хакерима ће бити потребно свега неколико секунди.

Планове путовања ипак задржите за себе

Фотографије и видео-снимци са путовања су неки од најпопуларнијих садржаја на друштвеним мрежама, међутим, стручњаци за безбедност саветују да се ипак суздржите дељења баш свих детаља у вези са одласком на одмор. Пре свега из безбедноснних разлога, јер информација може доспети у погрешне руке - код лопова који ће знати у ком периоду одсуствујете од куће. Уколико не можете одолети а да не објавите неку фотографију са путовања, најбоље би било да сачекате повратак.

Фотографије деце не треба да се објављују

Када постављате фотографије своје (или туђе) деце на друштвене мреже, увек имајте на уму да од оног тренутка када се оне нађу на интернету, не постоји више начин да исконтролишете на који начин ће се они користити. Будући да живимо у ери технологија и вештачке интелигенције, последице могу бити драматичне - од злоупотребе идентитета, па све до креирања дипејк видео-снимака најразличитијег садржаја.

Дељење личних фотографија може угрозити безбедност

Слике стана или куће у којој живите, фотографије вредних ствари које поседујете или аутомобила које возите могу привући пажњу злонамерника, па је најбоље да овако нешто задржите за себе. Излагање оваквом ризику зарад "лајкова" на друштвеним мрежама заиста није вредно. Ако ипак волите да објављујете овакав садржај, стручњаци препоручују да поставке свог налога промените са јавно доступних на приватне.