Магазин

Због чега је у авионској кабини увек хладно

Услови у авиону се умногоме разликују од услова на земљи: ваздух је сувљи, притисак доста нижи, као и температура, и то за за пар степени. Они који често путују авионом су на то навикли, али има и оних којима су овакви услови у летелици доста необични.
Због чега је у авионској кабини увек хладно© Canva / Anze_Bizjan

У било које доба године, било да су напољу паклене врућине или неподношљиви мраз, температура у авиону је нешто нижа од оне "собне", на којој се осећамо пријатно. Многи путници не знају због чега је то тако, па је једна стјуардеса узела ствар у своје руке и детаљно објаснила шта је узрок.

Температура у авиону је увек нижа из једног разлога

Нижа температура ваздуха у кабини авиона није хир авио-компанија, нити начин да оне уштеде, већ пажљиво осмишљена тактика захваљујући којој ће се путници на лету осећати боље (иако то можда не изгледа тако). На нижим температурама вероватноћа појаве мучнине током турбуленција доста је мања него на вишим, а уједно су и мање шансе да ће се неко од путника, нарочито оних који теже подносе путовање авионом, онесвестити.

Ко је одговоран за подешавање температуре у авиону - стјуардесе или неко други

Путници се често током лета обраћају стјуардима или стјуардесама са моблом да се у кабини подигне температура ваздуха, али мало ко зна да они никако не могу да утичу на то. "Температуру у кабини контролишу пилоти на лету", објаснила је стјуардеса Ванеса Сетими у интервјуу за портал Ридерс Дајџест. "Чак и када они траже да се мало угреје кабина, температура ће се увек одржавати на нижим вредностима од оних уобичајених."

За путовање авионом је најбоље да се обучете слојевито

Путницима који лете авионом стјуардеса саветује да се обуку адекватно и да избегавају превише отворену, као и неудобну гардеробу и обућу. Дуге панталоне, патике, мајица кратких рукава и дукс са рајсфершлусом су најбоље решење. Онима који су зимогрожљиви препоручује се и ношење ешарпе или додатног дукса у ручном пртљагу, али уколико у њему нема простора, од летачког особља увек можете затражити ћебенце. Такође, добро би било да са собом имате и резервни пар чарапа, како бисте угрејали стопала на дугим летовима.

image