Да су према предлогу, у доба СССР месеци променили називе Нова година би се прослављала 31. стаљина

Да је 1939. године у СССР усвојен предлог о промени назива месеци у години, сада би био месец жетве. Нова година би се прослављала 31. стаљина, а шале збијале не 1. априла, већ 1. свердловска.

Доба Совјетског Савеза донело је многе промене, како политичке, тако и друштвене. Руски језик и ћирилично писмо својевремено су замало постала латиница, а иста судбина могла је задесити и календар. За то би било одговорно такозвано Друштво милитантних безбожника.

Друштво милитантних безбожника - организација коју је чинило 3 милиона људи

За почетак, вратићемо се нешто више од 100 година уназад, у доба "рађања" СССР. Совјетски Савез тек што је основан (30. децембра 1922. године), а заједно са њим и нове друштвене формације. Једна од њих било је и поменуто Друштво, које је чинило готово 3 милиона становника СССР, који су плаћали чланарину, организовали догађаје и имали своје издавачку кућу која би пласирала књиге и новине.

Нови поредак је изнедрио нове, креативне идеје

Чланови Друштва милитантних безбожника били су пуни нових, креативних идеја и иницијатива, које су се својски трудили да "прогурају" у широке народне масе. Једна од таквих иницијатива односила се и на календар, односно - на називе месеци у години. По мишљењу ових "иноватора" друштва, називи какви су постојали (јануар, фебруар, март, ...) нису били одговарајући, односно нису били у складу са новим државним поретком.

Предлог Друштва замало усвојен

И тако су они 1939. године изнели свој предлог, према коме би се месеци у години звали по истакнутим личностима тог доба, као и значајним историјским догађајима. Можда би предлог и био усвојен, да се приоритети Друштва и Совјетског Савеза нису малтене преко ноћи променили услед нестабилне политичке ситуације и почетка Великог Отаџбинског рата. Безбожништво је брзо прешло у други план, а предлог стављен по страни.

Како би се називали месеци у години да је предлог усвојен

Да није било рата, јануар би се врло вероватно сада називао месец Лењина, фебруар - месец Маркса, март би био месец револуције, а април - месец Свердлова. Мај би једини остао непромењеног назива, али би зато јун био месец Совјетске конституције. Јул би био месец жетве, август - месец мира, у школу би деца кретала у месецу Коминтерна, након чега би следио месец Енгелса. Новембар би се називао месец велике револуције, а Нова година би се славила у месецу Стаљина.