Болести које вребају из базена

Не постоји ништа више освежавајуће од хлађења у базену током врелог летњег дана и како температуре расту, аква паркови постају препуни људи. Иако хемикалије у води, као што су хлор и бром, убијају многе вирусе и бактерије, увек постоје одређене клице које вребају у води.

Базени ће нам донети инстант расхлађење посебно у врелим летњим данима који нас очекују, али стручњаци напомињу да купање у затвореним водама може бити извор бактерија и вируса:

"Постоји могућност да ћете се разболети због воде која је контаминирана клицама у базену. Болести такође могу бити резултат додира са хемикалијама које су у води или удисањем хемикалија које испаравају", каже Јасен Кунц, вођа програма Здраве воде.

Најчешћи узрок болести повезаних са базеном је дијареја

"После фекалне незгоде, постоји протокол ког се придржавају спасиоци и чувари базена пре него што пусте људе назад у воду", објаснила је др Клер Рок. Неке од најчешћих клица које се "покупе" у безенима су криптоспоридијум, норовирус, ешерихија. У зависности од патогена, може доћи до дијареје, мучнине, повраћање, грознице или бола у стомаку.

Зашто хлор у води не убија ове клице

Кључно је да базени и водена игралишта имају тачну, прописану количину хлора или брома: "Али људи и даље могу бити изложени клицама током времена које је потребно да хлор убије клице", објаснила је др Џесика Лум. На пример, хлор или бром инактивирају или убијају клице у правилно третираној води у року од неколико минута:

"Међутим, криптоспоридијум, познатији као крипто, може да преживи више од седам дана", каже Кунц. Лекари напомињу да људи који имају ослабљен имуни систем су у већем ризику да добију тешку крипто инфекцију, па би требало да буду опрезни.

Пливачко ухо - честа појава после базена

Најчешће се јавља код деце и не шири се од особе до особе. Симптоми укључују бол, свраб, црвенило, оток.

"Пливачко уво је инфекција узрокована бактеријама када вода из базена остане у спољашњем ушном каналу", појашњава др Клер Рок. Другим речима, када вода остане у уху неко време 'истроши' заштитни восак и ствара влажно окружење иделано за размножавање бактерија".

Хемикалије у води иритирају очи, изазивају осип, кашаљ

Иритација се јављају када се хлор у базену претвори у хемијске иритансе, односно када се комбинује са знојем, урином и прљавштином. Иританти, названи хлорамини, могу изазвати црвене и сврбежне очи, осип, иритацију носа, кашаљ, пише Хаф пост.

"Поред хлорамина, неправилни нивои PH у базену могу довести до иритације коже и очију", рекао је Кунц.

Како се заштитити

Пре свега поштовати протокол, те ако пише да се истуширамо пре уласка у базен то и урадимо. Такође, децу чешће водити до тоалета, а бебе превијати на месту предвиђеном за промену пелена, а не на лежаљкама или у близини безена. Једна од наjбитнијих препорука јесте да избегавамо гутање воде. Такође, не треба да се купамо у базену ако имамо отворену рану или посекотину.