Летњи умор - зашто настаје и како га спречити

Топли летњи дани су предвиђени за провод на отвореном, али време проведено на сунцу, чак и ако подразумева само пијуцкање освежавајућег пића док уживамо на плажи, може утицати да се уморимо и да желимо да спавамо. Зашто нас сунце тако исцрпи?

На плажи смо, лешкаримо, уживамо у призору испред нас и сунцу - ипак, колико год ово деловало као идилична слика, морали бисмо да додамо да нас често сустигне умор који, јасно је, није изазван физичким напором.

"Врелина је крива. Тело мора више да ради да би вас охладило", каже лекар Метју Баџет.

Колико смо активни док смо напољу и количина воде коју пијемо такође утиче на енергију. Било да је напољу хладно или вруће, тело стално ради на одржавању нормалне телесне температуре. Када температуре порасту током лета, знојење је главни начин на који се тело хлади. Знојење може изгледати пасивно, али организам напорно ради:

"Откуцај срца и брзина метаболизма се повећавају када се знојите", каже др Баџет. метаболизам користи калорије из хране и пића за подстицање телесних функција као што су дисање и циркулација крви. Када је вруће, крвни судови се шире и шаљу више крви на површину коже. Овај процес, назван вазодилатација, омогућава топлој крви да се охлади док путује близу површине коже. Вазодилатација је такође разлог зашто можемо изгледати црвено у лицу када је вруће.

Шта још утиче на летњи умор

Поред топлоте, влага је повезана са губитком енергије:

"Осећате се хладније док капљице зноја испаравају са коже. Али у влажним климатским условима, већ има пуно капљица воде у ваздуху. Знојне капљице спорије испаравају, тако да срце и тело раде још више да вас расхладе", појашњава др Баџет.

Знојење значи да губимо много течности. Ако не пијемо довољно воде и здравих напитака, дехидратација је загарантована. Умор, повећана жеђ, главобоља и мање пауза за мокрење су знаци дехидрације.

Дехидрација такође узрокује пад крвног притиска: "Осећате се уморно јер мање крви долази до мозга и органа", каже др Баџет.

Лекари наглашавају да је битно да избегавамо алкохол, газирана пића и нездраву, прерађену храну.

"Заслађени ледени чај, сладолед и слане грицкалице су посебно интересантне током лета док смо на плажи. Иако нема ништа лоше у повременој посластици, овој храни и пићима недостају хранљиве материје потребне телу. Уместо тога, осетићемо брзе скокове и падове шећера у крви. Можда ће бити потребна дремка након тог привременог налета енергије.

Кожа оштећена од сунца захтева више енергије

Чак и када ставимо крему за сунчање, моћни ултраљубичасти (УВ) зраци сунца и даље утичу на кожу. Излагање јутарњем УВ светлу даје енергију и помаже нам да се пробудимо сваког јутра. Али превише сунца може довести до опекотина од сунца.

"Опекотине од сунца подижу телесну температуру и захтевају енергију за лечење", примећује др Баџет.

Због тешких опекотине кожа не задржава влагу, што утиче на знојење и повећава ризик од дехидрације, пише Хелт Кливледн Клиник.

У "паду смо"

Многи људи се осећају уморно после ручка, злогласног поподневног пада. Ово време за дремку поклапа се са добом дана када је сунце најјаче.

Умор или топлотна исцрпљеност

Иако се можда осећате исцрпљено након излагаља на сунцу, овакав умор обично нема ризик по здравље. Али болести изазване топлотом као што су топлотна исцрпљеност и топлотни удар јесу, кажу стручњаци.

Топлотна исцрпљеност изазива екстремни замор. Такође, ту су и други симптоми као што су грчеви у мишићима, мучнина и главобоља.

"Ово су знаци да ваше тело превише ради да би се охладило и одржало здраву телесну температуру", каже др Баџет.

Ако се не охладите, уласком у климатизовану зграду, под хладним тушем или стављањем хладне крпе за прање на чело или потиљак, можете "напредовати" до топлотног удара. Сунчаница, како се још зове је озбиљно стање и јавља се када телесна температура пређе 40 степени. Топлотни удар може бити опасан по живот, доводећи тело у опасност од оштећења мозга и отказивања органа.

Требало би потражити хитну медицинску помоћ ако особа показује знаке топлотног удара:

Како да превазиђемо умор на сунцу

Осећај умора након проведеног времена на сунцу није необичан. Ипак, важно је обратити пажњу на своје тело, посебно када радимо или вежбамо на врућини. Ако приметимо знаке дехидрације или топлотног удара, потражи климатизовану просторију за одмор и пити доста воде.