Магазин

Боја стакла наочара за сунце je важна из више разлога

Често купујемо наочаре за сунце, јер нам се баш тај модел свиђа или смо одушевљени како нам стоје. Ипак, боја стакла би требало да игра битну улогу приликом избора, а чињеница је да то често занемарујемо.
Боја стакла наочара за сунце je важна из више разлога© freepik

Наочаре за сунце су неопходне током лета и стављамо их најчешће због тога што бар мало "замраче" сунчеве зраке, а овоме можемо да додамо да су одличан летњи модни додатак. Оно што је најбитније јесте да треба да нас штите од УВ зрака, напомињу стручњаци и наглашавају да приликом избора имамо на уму да боја сочива сунчаних наочара може утицати на начин на који се сунчева светлост филтрира и у зависности од активности коју обављамо, одређене нијансе или боје могу бити боље од других.

Браон или стакла у боји ћилибара

Овакве нијансе су најбоље за спортове и активности које захтевају повећану оштрину вида, као што су голф и трке. Тамније нијансе су иначе уобичајен и добре су за свакодневну употребу. Висок контраст обезбеђује да објекти изгледају оштрије, чак и на удаљености, појашњавају стручњаци, а пише Сnet.

Жута или наранџаста стакла

Најбоље су за пилоте, ловце и спортисте који се баве зимским спортовима. Савршене за услове умереног до слабог осветљења, а могу бити од помоћи у магловитом или облачном времену јер повећавају контраст и јасноћу, а такође олакшава фокусирање очију на покретне објекте.

Плава или љубичаста стакла

Стакла у овим бојама су иделана за особе које се баве спортовима на води, активностима на снегу или су често у влажним или магловитим условима. Помажу у смањењу одсјаја у светлим, сунчаним условима и окружењима, тако да минимизирају нелагодност изазвану одсјајима, а побољшавају перцепцију боја и контура.

Зелена стакла

Наочаре за сунце са зеленим стаклима су погодне за различите ситуације, јер побољшавају перцепцију боја и контраст, смањују одсјај и помажу у осветљавању сенки.

То их чини корисним за активностима на отвореном као што су голф, риболов и планинарење, али су подједнако ефикасни и при слабом осветљењу или делимично облачном времену.

Сива стакла

Сочива у овој боји се препоручују да их носимо када трчимо, возимо бицикло, возимо. Пружају неутралну перцепцију боја и смањују укупну осветљеност, а на јаком сунцу, минимизирају одсјај и замор очију и пружају удобност очима.

Розе или црвена стакла

Розе или црвено обојена сочива су идеална за перцепцију дубине, а популаран су избор за зимске спортове јер нуде одличан контраст на белој позадини. Поред тога, ова сочива могу бити од користи особама са осетљивошћу на светлост или одређеним условима ока, пружајући умирујући ефекат и ублажавајући напрезање очију.

image