Магазин

Талк је "вероватно канцероген", упозорава СЗО

Талк је класификован као "вероватно канцероген" за људе. Одлука је заснована на "ограниченим доказима" да талк може изазвати канцер јајника код жена, "довољно доказа" да је повезан са канцером код пацова и "снажних механичких доказа" да показује канцерогене знакове у људским ћелијама, саопштила је Међународна агенција за истраживање канцера при СЗО.
Талк је "вероватно канцероген", упозорава СЗО© Canva/nu1983

Талк је природни минерал који се ископава у многим деловима света и често се користи у облику праха и намењен је бебама. Већина људи је изложена талку у форми беби пудера или козметике, али најзначајнија изложеност талку се дешава када се талк копа, обрађује или користи за различите производе

Агенција је саопштила да постоје бројне студије које су доследно показале повећање стопе канцера јајника код жена које користе талк, нарочито у пределу гениталија.

Али није могло да се искључи да је талк у неким студијама контаминиран азбестом који изазива канцер.

"Каузална улога талка није могла бити у потпуности утврђена", према налазима агенције. Међутим, неки стручњаци наводе да је "најочигледнија интерпретација резултата заправо погрешна".

Сматрају да агенција само има за циљ "да одговори на питање да ли супстанца има потенцијал да изазове канцер, под неким условима које СЗО не прецизира". Такође треба имати у виду да су студије биле опсервацијске и тако нису могле да докажу узрочност.

Резиме студија објављених 2020. године у којима је учествовало 250.000 жена у САД није пронашао статистичку везу између употребе талка у пределу гениталија и ризика од канцера јајника.

Поред тога, акрилонитрил, хемијско једињење које се користи за прављење полимера, класификован је као "канцероген за људе", што је највиши ниво упозорења. СЗО наводи "довољне доказе" који повезују акрилонитрил са канцером плућа.

Полимери направљени од акрилонитрила користе се у свему, од влакана у одећи до тепиха, пластике и других производа широке потрошње.

Ово саопштење долази само неколико недеља након што је амерички фармацеутски и козметички гигант "Џонсон и Џонсон" пристао да плати 700 милиона долара за намирење оптужби да је обмануо купце о безбедности својих производа у праху на бази талка.

Компанија није признала да су оптужбе биле истините, иако је повукао производ са тржишта Северне Америке 2020.

image