Седам дана паузе од друштвених мрежа може подићи самопоуздање девојака и променити слику о свом телу

Свакодневна употреба друштвених мрежа може значајно да допринесе недостатку самопоуздања и незадовољства код младих девојака, посебно код оних испод 24 године. Иако ови негативни ефекти могу да буду интензивни, само неколико дана одвајања од друштвених платформи може да их преокрене и побољша квалитет живота.

Широм света, 4.6 милијарди људи свакодневно користи друштвене мреже, а највећи број корисника чине жене старости између 18 и 29 година - у том контексту, оне су подложније бројним негативним ефектима које ова навика може да донесе. Један од великих је губитак самопоуздања и незадовољство сопственим изгледом, према истраживању са Универзитета Јорк у Канади.  

Међутим, све што је потребно је пауза од недељу дана да се види преокрет у овим утицајима на ментално здравље, кажу научници.

У студији учествовало је 66 учесница од 17 до 24 године, подељених у две групе. Њих 34 добило је упутство да недељу дана не користе друштвене мреже, док је осталих 32 требало да их и даље користе као и обично. Разлика између ове две групе била је врло јасна, закључују истраживачи.

"Младе жене које су направиле паузу са друштвеним мрежама само једну недељу имале су значајан пораст у самопоштовању и задовољству везаном за сопствени изглед", објаснили су аутори.

Чак и када се узме у обзир природна варијабилност људи везано за то шта мисле о свом изгледу, разлике између све групе након једне недеље су и даље биле очигледне.

Студија баца светло на утицај друштвених мрежа на анксиозност везану за изглед, жељу за мршавошћу и потенцијалне поремећаје у исхрани који могу бити повезани са овим.

Потед тога, чини се да су жене више погођене него мушкарци. Научници цитирају и претходна истраживања, у којима су "побољшања задовољства животом и позитивних ефеката пријавиле жене, али не и мушкарци, иако су обе групе узеле једнонедељну паузу од Инстаграма".

Ови налази подржавају идеју да жене, посебно младе жене, могу бити изразито погођене притиском идеализованих слика грађа тела које преносе друштвене мреже.

Међутим, "ако проводимо више времена у стварном животу, дружимо се са пријатељима, спавамо, излазимо напоље, вежбамо, све то могу да буду врста секундарних понашања која попуњавају празнину коју остављају друштвени медији", објашњавају аутори, додајући да се надају да ће ово откриће бити корисно за младе који имају проблеме са самопоштовањем, као и који желе да имају бољи однос са оваквим платформама.