Магазин

Награде за туристе који хоће да скупљају смеће у Копенхагену: Храна, вино и туристичке атракције

Ако желите да путујете, али у исто време да уштедите мало новца, можете заврнути рукаве и скупљати смеће са улица Копенхагена. Ово вам може омогућити да на неким местима добијете бесплатну храну или да уживате у различитим забавним активностима, према градској туристичкој заједници.
Награде за туристе који хоће да скупљају смеће у Копенхагену: Храна, вино и туристичке атракције© Pexels/Pixabay

Туристи ће бити награђени бесплатном храном и активностима ако током посете Копенхагену учествују у еколошким задацима, саопштила је градска туристичка заједница.

У оквиру пробног пројекта, који почиње 15. јула, туристичке атракције у главном граду Данске нуде награде за активности као што су скупљање смећа, путовање јавним превозом или коришћење бицикла за кретање по граду.

У оквиру ове иницијативе, посетиоци могу добити бесплатне ручкове, кафе, чаше вина и изнајмљивање кајака у замену за свој рад.

Идеја "КопенПеј (CopenPay)" је дизајнирана да надокнади "терет на животну средину" који оставља туризам, кажу у туристичком одбору Копенхагена.

"Када путујете у иностранство - ако летите на друга места или путујете аутомобилом - загађујете", каже шеф комуникација туристичке заједнице Рике Холм Петерсен. "Једна од ствари које можемо да променимо је да натерамо људе да се понашају еколошки одговорније на одредишту."

План је само "мали корак ка зеленој транзицији", признаје госпођа Петерсен.

Пројекат је "заснован на поверењу", што значи да је мало вероватно да ће атракције тражити доказ да је зелена активност завршена. "У неким атракцијама можда ћете морати да покажете слику на којој возите бицикл или карту за јавни превоз", каже она.

За сада, влада неће надокнадити компанијама које стоје иза атракција - укључујући музеје, барове на крововима и добротворне организације за кајак - за учешће у пројекту. До сада су се 24 организације пријавиле.

Копенхаген је прошле године забележио преко 12 милиона ноћења, према владиним статистикама.

Госпођа Петерсен предвиђа да ће у пробном покушају, које траје до 11. августа, учествовати "мали проценат" посетилаца града.

Неки сматрају да је замисао добра, али даје мало вероватно да би велики број људи желео да своје слободно време на одмору потроши скупљајући смеће на улици.

Што се тиче подстицаја, то се чини као напор, али ако се процени да је идеја успешна, биће спроведена до краја године, преноси Би-Би-Си.

"Замислите када бисмо могли да имамо људе који са собом понесу зеленији начин размишљања - да је то сувенир који су добили - то би било невероватно", каже госпођа Петерсен.

image