Ова промена на кожи може указивати на рак, упозоравају доктори

Ни једна промена на кожи не би требало да се занемари: у најмању руку требало би утврдити због чега је настала и да ли је трајна или тренутна. Уколико је само тренутка (блага опекотина, оток од уједа инсекта и слично), можда и нема повода за панику, али уколико је она трајна и надасве специфична, одлазак код дерматолога требало би да буде први приоритет.

Кожа је највећи орган који имамо, који нас штити од утицаја фактора из спољашње средине. Стога је и један од најосетљивијих делова нашег организма, који на све промене, било споља, било изнутра, реагује на исти начин - променама. Неке од њих нису драматичне, али неке би итекако требало да нас забрину, будући да могу указивати на разна, веома опасна стања.

На једну промену треба посебно обратити пажњу

Појављивање непигментисаних, густих, а меканих длачица на деловима тела на којима оне иначе не расту може означавати да је дошло до развоја ретке врсте кожног обољења које се назива стечена хипертрихоза ланугиноза (ХЛА). У одраслом узрасту ова промена неретко указује на поремећај у организму, односно његову реакцију, проузроковану неком врстом малигног обољења, објаснио је дерматолог Скот Волтер у објави коју је поделио на друштвеној мрежи, коју је пренео Њујорк Пост.

Који делови тела су најподложнији променама овог типа

Светле, паперјасте длачице најчешће се, када је у питању реакција организма на развој рака, појављују на ушима, образима или носу. Оно што је добра вест јесте да се оне могу појавити и пре него што болест узнапредује (у одређеним случајевима чак и две и по године пре првих симптома), односно да длачице могу помоћи у раном дијагностиковању обољења. "Ово је доста ретка појава, али је занимљиво како кожа може рећи да се нешто чудно дешава унутар организма", објаснио је дерматолог.

Појаву лануго длачица прате још неки симптоми

Раст ове врсте длачица код одређених пацијената прате и други симптоми, попут акутне упале језика, отечених рецептора, промене чула укуса, дијареје и наглог губитка килограма. Код пацијената који су се сусрели са неким од ових симптома лекари су откривали малигна обољења различитих стадијума, који су захватали плућа, млечне жлезде, материцу, колоректум, гастроинтестинални и уринарни тракт или јајнике.