У колима као у рерни: Чувари националног парка испекли "банана-хлеб" у аутомобилу
Алармантно високе температуре које су у последњих неколико година све чешће главна тема самита о екологији и глобалном загревању и ове године погодиле су велики део света - од Сједињених Америчких Држава, преко читаве Европе и даље ка Азији. Прошле године ренџери националног парка у Јути у колима су пекли чоколадне колачиће, а ове године су њихове колеге отишле корак даље.
Колач у колима? Немогуће
Како би скренули пажњу на овај проблем, ренџери националног парка Сагуаро у Аризони, у Сједињеним Америчким Државама, одлучили су да у свом службеном возилу које је паркирано на сунцу испеку такозвани банана хлеб? Да ли су успели? О, да, јесу! За потребе "експеримента", они су у посуде насули претходно припремљену смешу за ову посластицу, а саме чиније оставили у колима, на контролној табли која се налази тик испод ветробранског стакла.
Температура у колима је била двоструко виша него напољу
Печење банана хлеба почело је у 11 ујутру, када је спољашња температура била нешто виша од 36 степени Целзијуса. У том тренутку температура унутар аутомобила, на контролној табли била је двоструко виша, односно 72 степена Целзијусове скале. Чувари су припрему колача помно пратили са улице и на сваких сат времена бележили показатеље термометра. Два сата касније, када је напољу било 40 степени, температура у колима достигла је скоро стоти подељак!
Банана хлебу било потребно 4 сата да се испече у потпуности
Четири сата касније, око 3 сата поподне, чувари су извадили колач из "рерне" и имали су шта да виде - он је био потпуно испечен! Чак је имао и златкасту корицу. Необичан начин припреме ове посластице одушевио је пратиоце званичног налога националног парка Сагуаро на Фејсбуку, али и забринуо све оне који живе у деловима света које погађају овакве врућине. Имајући у виду да глобално загревање све више узима маха, питање је када ће наша планета постати једна ужарена лопта у којој ће услови за живот бити неподношљиви.