Магазин

Где се у Русији налази најтајанственија црква и зашто она привлачи "ловце на благо" из целе земље

Попут чамца у сред пучине, Петропавловска црква самује већ деценијама, забачена далеко од очију свих. Свих, осим "ловаца на благо", који мало-мало па је обилазе.
Где се у Русији налази најтајанственија црква и зашто она привлачи "ловце на благо" из целе земље© Youtube / Sign_of_Freedom

У сред непрегледне равнице окружене брежуљцима, у селу Еделево, налази се Петропавловска црква - једна од најтајанственијих православних објеката у Русији. Својом архитектуром, локацијом и историјом она одушевљава све који су имали прилике да је уживо виде, али оно што је најзанимљивије од свега јесу легенде које је прате.

Пут до цркве не постоји, а до ње могу да стигну само они који знају за цаку

Сам пут до Петропавловске цркве је пун изненађења, јер уколико се до ње долази уз помоћ навигације, пут не води никуда. Односно, води некуда, али не ка цркви. Сама црква налази се тик иза брежуљака, које савремени софтвери из неког разлога уопште не препознају. Али, они који знају за трик немају проблем са проналажењем светиње. Када се ови брежуљци заобиђу, поглед "пуца" право на цркву, а од велелепне грађевине у сред пустоши једноставно застаје дах.

Једна легенда леди крв у жилама

Са овом православном светињом повезано је небројано много легенди и мистичних догађаја, који пркосе религији, а уједно се са њом и преплићу. Према једној од њих, најпознатијој, на месту где се она данас налази некада давно сахрањена је мала девојчица, чији дух сада лута црквом. О присуству њеног невиног, чистог и племенитог духа говори и чињеница да су у зидинама ове напуштене цркве данас настањени голубови, који се сматрају Божијим "изасланицима" на овом свету.

Зашто је Петропавловска црква толико занимљива "ловцима на благо"

Сагласно другој легенди, испод темеља данашње Петропавловске цркве у прошлости су закопане огромне количине блага - златних и сребрних новчића. Локално становништво је у околини цркве заиста неколико пута проналазило новчиће, а они који су имали среће да ископају понешто из земље, обично су од тога правили дугмиће, како би их срећа увек и свуда пратила, а благо множило. Постоји веровање и да се негде у цркви, у њеним зидовима или поду, налази старински иконостас, опточен златом - управо њега и "лове" авантуристи из свих крајева земље.

image